Handelskrig mellem Danmark og Israel

Varer fra israelske bosættelser bliver frataget toldfordeleMidt i julehandelen og under forberedelserne til den jødiske hanukka-fest lægges der op til handelskrig mellem Danmark og Israel.Kontrollen med varer fra Israel til Danmark skal skærpes. Målet er at hindre, at varer fra blandt andet Judæa, Samaria og Gaza får de samme toldsatser som varer fra Israel.
Det er EU, der vil have mere told og afgift på varer fra det, EU kalder ”besatte områder i Israel”. Disse varer skal ikke have nogen toldfordele i EU-landene.
­ Danmarks holdning er den samme som EUs. Regeringen ønsker ikke at bidrage med økonomisk støtte til de israelske bosættelser. Produkterne fra bosættelserne kan ikke nyde godt af de samme toldfordele som andre israelske varer, siger en talsmand for udenrigsminister Per Stig Møller ifølge Norsk Telegrambureau.
Danske toldere er blevet mere omhyggelige med israelske varer. De har bedt de israelske myndigheder om at dokumentere oprindelsen af ”mistænkelige” varer, som kan være produceret i jødiske bosættelser.

Hanne Pedersen
Protestmarked

Israel-venner mobiliserer protest mod den store boykotaktion af israelske varer i Danmark den 6. december.
Hanne Pedersen, der har arbejdet i Jerusalem, fortæller, at der bliver arrangereret et stort Israel-marked i Virum i København fra 6. til 7. december 2003.
– På Israel-markedet vil der blive solgt både mad, tryksager, kunst og hudplejeprodukter. Dette er vores svar på boykotdagen. Vi har udsendt indbydelser, haft annoncer og fået omtale af markedet. Interessen er stor, siger Hanne Pedersen.