Kaj Munks morder fundet

Men Arne Munk ønsker ikke straf over manden, der myrdede hans far under Anden Verdenskrig- Selvfølgelig skal sandheden frem, hvis det kan lykkes, siger den 69-årige teolog Arne Munk til nyheden om at hans fars morder, østrigeren Adam Gföller, sandsynligvis ikke faldt ved østfronten, som man tidligere har formodet, men lever og har undgået retsforfølgelse.

Kaj Munk blev myrdet af nazister den 4. januar 1944

Men selv hvis man tænkte sig, at den gamle mand skulle blive dømt, ønsker Kaj Munks ældste søn ikke at morderen skal i fængsel:
– Det værste for sådan et menneske må altid være bevidstheden om det forfærdelige, man har gjort. Verden i dag har ikke brug for mere bål og brand, som fx i USA, hvor vi tydeligt kan se den blinde straffe-mani, der jo også går hen over hele den vestlige verden. Det er uendeligt perspektivløst at putte folk ind bag tremmer og endda dømme dem til, at de skal blive siddende der i mange gange deres egen levetid. Selvfølgelig kan det i nogle tilfælde forhindre flere forbrydelser, men det er naivt at tro, at man kan straffe folk til en bedre adfærd.

Vil møde morderen

I stedet ville Arne Munk godt træffe og tale med manden, der gjorde ham faderløs som ni-årig. På samme måde som man i Sydafrika har bragt forbrydere og ofre sammen til forsoning:
– Det, der foregår i Sydafrika, er et eksempel til efterfølgelse. Der er jo forekommet virkelige og meget synlige overgreb, så ofrene der har virkelig haft grund til at spare hadet op, men de har fundet ud af, at når sandheden kommer frem, kan vejen banes for forsoning.

Forsoning er vigtig

– Uden tilståelse, ingen tilgivelse, siger de, men jeg kan ikke forstå, at man overhovedet kan læse Det nye Testamente uden at se, hvor vigtigt det er at vi forsøger at forsone os med andre mennesker, siger den aldrende teolog.
– Det, der skete den 4. januar 1944, har vel givet mig en særlig ret til at udtale mig, men jeg taler helt for egen regning, og vil ikke på nogen måde tvangsindlægge andre i mine holdninger.