Budskab til vilde unge:
Få dig et liv

Søren Lynge og hans team har talt til 140.000
teenagere på skoler landet overEksperterne slår alarm, historierne står i kø, og det handler om ungdomsproblemer. Flere og flere teenagere havner i kriminalitet, vold og misbrug, fordi det offentlige system og forældre ofte står magtesløse. Det er her Søren Lynge og hans team tager over og tilbyder en effektiv (kærlig) håndsrækning, før det går helt galt.
Den 16/2-04 indbød Ungdomsproblemer.dk til konference på Radisson SAS Scandinavian Hotel i København, hvor lærere, pædagoger, psykologer, socialrådgivere m.fl. mødte op for at høre „det sidste nye“ inden for socialt ungdomsarbejde. Et forebyggende netværk mod ungdomsproblemer – baseret på accept, næstekærlighed og en ukuelig stædighed og tro på, at ting kan lade sig gøre, når man vil dem nok.
– Det er top-inspirerende, det I står og fortæller, sagde en pædagogisk medarbejder fra salen. – Det er de bedste værktøjer, jeg har fået. Man skal bare blive ved, ikke give op, ligegyldigt hvad andre siger.

Et rummeligt netværk

Søren Lynges firma er privatejet, baseret på en fast lønnet stab og flere frivillige medarbejdere, der i høj grad tør sige B, når de har sagt A. I næstekærlighedens navn har de både evnen og viljen til at tage kampen op med kommuner, amter og forældre, der svigter. Nu har han indrettet sit hus til også at rumme unge, der ikke kan finde ro og kærlighed andre steder, og herfra går vejen ud i livet via div. støttepersoner, plejefamilier, uddannelsessteder og arbejdspladser.
En „nu og her“-samtale er minimumstilbudet i Ungdomsproblemer.dk. For når en ung står med et akut problem, skal det ikke tage op til tre måneder, før sagen bliver vurderet af offentlige myndigheder. Derfor har kommunerne i København også set fordelen i at samarbejde med Søren Lynge og team, når de står med en ulykkelige teenager „uden for pædagogisk rækkevidde“.

„Stand up“

Gennem årene har Søren Lynge og hans team talt til over 140.000 unge i skoler og institutioner landet over, men nu er firmaet vokset til flere medarbejdere, flere foredragsholdere og som et ekstra plus også „husets“ unge, der tager med Søren og team ud og fortæller deres egen historie i håb om, at andre unge vil sige fra overfor de dårlige valg.
På konferencen talte Søren Lynge selv om grundlaget for, at man har været i stand til at skabe nogle meget synlige resultater. Resultater, der for tilhørerne blev meget nærværende, da nogle af de unge selv stod frem og fortalte deres egen historie. En sej kamp ud af kriminalitet, stoffer, dårlige venner og lallende ligegyldighed til fast arbejde og tro på fremtiden – det var ingen i tvivl om. Og heller ingen var i tvivl om den tryghed og stolthed, de følte – tryghed ved Søren Lynge og team og stolthed over egen indsats. Det har – som det blev sagt – både kostet blod, sved og tårer fra begge parter at nå dertil, hvor de er i dag.

Du skal være ægte

En af dagens talere var Dan Sørensen (ungdomspræst og coach), som har vejledt Søren Lynge gennem tiden:
– Det er rigtig pinligt at have rådet andre til at stoppe deres projekt, fordi det virkede for uoverskueligt, og det så viser sig at blive en succes. Sådan har jeg det lige nu, for jeg har før sagt til Søren, at han var for langt ude i visionerne – en drømmer. Men den stædighed, han har haft, har nu vist sig at bære saftig og sund frugt.
Dan Sørensen har den selvironiske distance, som kendetegner hele denne gruppe af mennesker, der formår at få de unge i tale. De synes nemlig, de er seje, når de åbent står frem og indrømmer, at de selv har fejl.
Et af de råd, han gav videre til dem, hvis arbejde det er at nå de unge med nytænkning og visdom var: „Folk er ligeglade med, hvor meget du ved, indtil de ved, at du ikke er ligeglad“.

Flere konferencer

Der afholdes konference igen i marts og november, hvor tilmelding kan ske på www.ungdomsproblemer.dk Her kan man gratis rekvirere bogen „Alle har mellem 0-3 venner“, skrevet til unge af Søren Lynge.
Om han er kristen? – Ja, det er han af hele sit store hjerte, men det er ikke det primære her, siger han. Her handler det ikke om at prædike moral og kristendom, men basalt om i praksis at udvise kristen livsstil i form af næstekærlighed, tolerance og aldrig give op, selv om det ser sort ud.