Mel Gibsons Jesus-film vises i påsken i Danmark

Nordisk Film vil vise den stærke passions-film om korsfæstelsen af Jesus i alle sine biografer En ny stærk film om korsfæstelsen af Jesus vil i påsken blive vist i de danske biografer.Af Anders Pahus og Henri Nissen

Mel Gibson instruerer James Caviezel, som spiller Jesus i „The Passion of the Christ“. Den 33-årige skuespiller blev i øvrigt ramt af et lyn under optag-elserne, hvor der også skete andre mærkværdige begivenheder.

Nordisk Film har besluttet at vise filmen i alle sine biografer over hele landet.
Filmen „The Passion of the Christ“ er instrueret af den verdensberømte skuespiller Mel Gibson, efter at han oplevede en personlig krise.
Fra især jødiske kredse har der været protester imod filmen, fordi de frygter at de yderst livagtige scener, som skildrer de sidste tolv timer af Jesu liv, vil øge antisemitismen. Ingen af de store filmselskaber i USA ville distribuere filmen. Men Mel Gibson har selv investeret de 30 millioner dollars, som indspilningen har kostet. Han afviser, at filmen er anti-semitisk:
– Jeg er ikke anti-semitisk. Mit evangelium er ikke anti-semitisk. Jeg har vist den til mange jøder, og de er enige med mig, siger han.
Mel Gibson mener, at balladen om filmen skyldes små højtråbende grupper, men:
– Vi skal ikke bede for vores fjender om, at der må vokse bylder på deres ansigter, men om, at Guds engle må kæmpe mod Satans engle, for folk véd ikke bedre.
Mel Gibson har drømt om at lave filmen de sidste 12 år, og for 3 år siden følte han, at Gud gav et tegn om, at det var tid nu. En tilfældig gammel dame i Frankrig kom hen til ham og sagde noget, han ikke kunne misforstå, og som ingen kunne vide noget om.
Han blev inspireret til at gå i gang efter at have været igennem en personlig krise og omvendelse:
– Man kommer til et tidspunkt, hvor man ved, man er nødt til at tage sig selv op til ny vurdering, sagde han til Los Angeles Times. – Ret beset kan jeg være et uhyre indimellem.
– Faktisk er det sådan, at jeg til overflod har opnået alt, hvad penge og berømmelse kan give mig, og det er ikke nok.
Gibson kom med disse bemærkninger under et 40 minutters direkte interview i overværelse af 3.800 inviterede gæster i det evangeliske Azusa Pacific University lørdag d. 7.2.

Mel Gibson (th) medvirker ikke selv, men instruerer

Gibson har forsøgt at gøre filmen så autentisk som muligt. Bl.a. er sproget aramæisk, som blev talt i Israel på Jesu tid. Den er indspillet i Italien.
Men de „autentiske scener“ er meget brutale og derfor har flere foreslået, at han måske kunne have nedtonet lidelserne en smule. Hertil svarede Gibson: „Det har jeg virkelig også gjort!“
– En del af min hensigt med filmen var på en eller anden måde at lade den gå lige til kanten, indrømmer han.

Kritik fra jøder

Men nogle jøder frygter, at scenerne kan føre til jødehad:
– Som en, der professionelt har arbejdet med spørgsmålet om antisemitisme siden 1977, ved jeg mere om det end Mel Gibson, siger Hier fra Simon Wiesenthal centret.
– Alle jøder, som optræder i filmen, bortset fra Jesu disciple, er skildret på en ubarmhjertig måde og skildret som et folk med et næsten ondt blik i øjet … Jeg tror, at jøder, som ser filmen, vil blive meget forskrækkede.
Filmen har premiere askeonsdag den 25 februar i over 2.000 biografer alene i USA. Eksperter siger, at den på kun fem dage vil indtjene de $30 mio., det har kostet Gibson at producere den.