Cd-anmeldelser
Når himmel og jord mødes

Cd’er med salmer, hymner og åndelige sange fra flere århundreder og forskellige kulturer – frydefulde at lytte tilDe største lovord giver anmelderen Mogens Jensen og Wesley – komponister, der har (haft) deres virke i kirken. Det er måske også der, hvor himmel og jord mødes, at de bedste sange bliver til?

Ny cd fra ildsjæl

Det er ikke for meget at kalde organisten i Hasseris kirke, Mogens Jensen, for en ildsjæl. Han brænder for den rytmiske kirkemusik, baseret næsten udelukkende på nyt, men traditionelt lydende melodistof. Og han har – og med ham flere komponister i hans regi – med stort held komponeret og arrangeret musik, der for langt den største del er velegnet til brug i den kristne menighed. Mit hjerte klukker af glæde, når jeg jubler med på „I dag skal du løfte dit hoved til himlen“ eller „Døden må vige“, der er den opstandnes triumf over døden. Et stykke musik, jeg som en total selvfølge absolut må begejstre mit eget kirkekor med.
Koret består af ovenud velsyngende folk. Som kor betragtet er de egentlig få sangere, men ganske enkelt solister. De synger med overlegen stilfornemmelse og en tekstdeklamation, der står mere end glasklart. Karen Grarup og Stinne Øllgaard kunne sagtens lave solo-cd’er selv. Orkesteret er superprofessionelt spillende musikere, der fordeles over guitar, bas, fløjte, klaver/orgel, sax og trommer.
Salmelydende melodistof, det er det grundstof, der med rette kan sige at bygge videre på traditionen og dermed forny kirkens musik. Præcis hvad dette er. Et fremragende initiativ.
Jeg bryder mig ikke om de lejlighedsvise lange passager, hvor koret bare synger „du, du“ o.l. Lad dem hellere lovprise på et Halleluja eller Amen. Nr. 1 og 11 har jeg betænkeligheder ved som kirkemusik – selvom Jacob Mygind bestemt er en dygtig komponist og musiker.
Køb evt. cd’en med formidabelt, fuldstændigt udskrevet nodehæfte! Et væld af gode detaljer og musik, man bliver rigere af.

Himlens og Jordens sange

Engelsk katedralkor, hvor der også er piger med, det er nye tider, ligesåvel som en cd med en blanding af kirkemusik og verdslig musik. Men heldigt gjort og heldigt sammenstillet. De kendteste engelske kirkekomponister fra vor tid, Britten og Vaughan Williams, fylder meget, men forfrisker også ved at bidrage med ikke-kirkemusik. De øvrige tre kirkekomponister, Brockless, Harvey og Skemp-ton, alle nutidige, er for mig totalt nye navne. Hvor pragtfuldt at lytte til ikke før hørt – for størstedelen – kirkemusik. Harvey er ikke let at synge med sin ret avancerede sats, men en spændende udnytter af tonesproget. 19 gode numre at blive i godt forårshumør af – således f.eks. Brittens 5 Flower Songs.

Guddommelig kærlighed

Vækkelsesskikkelsen John Wesleys efterkommere udgør en klan af de mest skattede engelske kirkekomponister i 1700- og 1800-tallet. Samuel Sebatian Wesley (1810-1876) er storleverandør af hymner, anthems, orgel- og korværker, der den dag i dag hører til det klassiske repertoire for kirkekor. Fuld af godt sentiment og godt drive river musikken én med. Her er hymner, der gør enhver engelskmand stolt og til en glad, fro og velsyngende kirkegænger. Wesley er en fornem skaber af smægtende smukke og pompøse melodier, der synger videre i én i dagevis.
Af de 12 numre er de 5 af S.S. Wesley, resten af Händel, Bach m.fl.

Kyskhedens tempel

De tre yngre kvinder, der udgør vokal- og instrumentalensemblet „mille fleurs“, gør på denne deres første, men længe ventede cd op med den forestilling, at middelaldersang udelukkende er sarte blide toner. Hver især lader de deres personlige stemmeudtryk krydre den samlede korklang. Én har en ren, høj stemme, en anden en rå og usleben. De mener således at komme tæt på den oprindelige fremførel-sespraksis, og de har noget at have deres opfattelser i. Den ene er professor i middelaldersang, og den anden har 30 solo-cd’er bag sig.
Stemmer, harpe, tromme, skalmeje m.m. åbner op for skattene fra det ærværdige spanske Las Huelgas-manuskript. Svundne tiders fromme klange formidler her fornemt en skøn og fjern verden for én.

Når mørket blir Blåt • 109 kr.
Songs of Heaven and Earth • 68 min.
Love Divine • 65 min.
Temple of Chastity • 60 min.
159 kr. pr. cd
Tilbud hos Kirkemusik.com (indtil 1. april): 149 kr. pr. cd