IPSICC

Hvor blev de af?
Dansk ildsjæl udfolder sig i England

Arno Steen Andreassen er i fuld sving med kirke, aftenskole og en masse kreative aktiviteter for at give engelsk nærmiljø en kristen påvirkningIdémager. Igangsætter. Ihærdigheden selv. Sådan vil mange nok beskrive Arno Steen Andreassen, før AOF- leder, tv-direktør og præst i Danmark, nu præst og bibelskoleleder i England.

Arno med myndighedernes godkendelse af bibelskolen som videregående uddannelse

Men det er, som om titler ikke rigtig kan rumme en virksomheds-
tornado som Arno Steen Andreassen. Det erfarede bl.a. den solide Missionsforbunds menighed Vestermarkskirken i Grindsted, da han som præst satte alle sejl til for at nå byen med det kristne budskab.
Arno Steen Andreassen, gift med Lillian og far til Ida og Eva, er pionér om en hals, og det er ikke altid de bestående strukturer kan følge med til hans aktivitetsiver.

Startede kirke

Men nu har han og familien sammen med Graham Warner startet en kirke i England i Hemel Hempstead, 40 minutter nord for London – og derudfra en bred vifte af aktiviterer, der kan tage pusten fra de fleste. Familien Andreassen har været i gang med menighedsplantning, aftenskole, bibelskole og frivilligt arbejde i byen i 5 år og 9 måneder.
Kirken hedder The 418 Project, med henvisning til Lukasevangeliet 4:18:
– Vi bygger kirken på fire søjler fra dette vers: Helbredelse, helhed, retfærdighed og økonomisk omsorg, fortæller Arno.
Men ikke overraskende var det svært at få kirken op at stå:
– Vi har oplevet det typiske, at vi først tiltrak folk med store problemer, fx alkohol, stoffer, hjemløse, enlig mor med 8 børn samt kristne, som var utilfredse med deres tidligere kirker. Vi har haft mindst 200 voksne, 300 børn og omkring 40 teenagere i kirken i løbet af vores levetid! Men nu har vi typisk 60 til en søndagsgudstjeneste.
– Vi har 12 forskellige nationaliteter i vores kirke. Det er specielt, at vi har så mange forskellige folkeslag i kirken, fordi byen har 95% engelske, hvide borgere.
– At flytte til England har været det hårdeste, vi har gjort, men også det bedste, vi har gjort. Vi har gennemlevet voldsomme beskyldninger, rygtedannelser, økonomisk ustabilitet m.m., men det er det værd.

Lillian er Arnos trofaste følgesvend
Begyndervanskeligheder

Arno og Lillian havde, inden de flyttede til England, deltaget i det navnkundige Ichthus Christian Fellowships kursus i kirkeplantning og lederskab i 1991-92. Det var svært at komme hjem efter at have oplevet en kirke med en så klar vision, mission, teologi og værdinormer.
– Personligt savnede jeg England i alle de seks år, vi var hjemme. Vi blev begge spurgt om gentagne spændende jobs på samme tid. Det tog os næsten et år at tage den endelige beslutning. Vi valgte løsningen med de største udfordringer og de største personlige omkostninger. Det blev England. Vi havde intet sted at bo, ingen indtægt og to små piger, som skulle starte i skole uden at kunne tale engelsk.
– Da vi ankom, gik de fleste ting galt. Vores økonomiske støtte lykkedes ikke. Jeg startede en konsulentvirksomhed, som jeg måtte lukke 10 måneder senere. Vi stod tilbage med en gæld på kr. 90.000. Vi havde brugt en arv og overskuddet fra salget af vores hus i Aars. Denne situation blev et af vore første store gennembrud. Gælden blev tilbagebetalt inden for et par måneder, og jeg lærte at faste i 40 dage. Gud havde talt til mig om det 2½ år tidligere, men jeg var for bange for at prøve. I denne situation måtte jeg bare springe ud i det, og det blev til velsignelse.
– Det viste sig, at der var alvorlige problemer i kirken, som vi blev en del af. Nogle få måneder efter vores ankomst spurgte kirkens præst, Graham Warner, om Lillian og jeg ville starte en ny kirke sammen med ham og hans kone. Vi var enige om, at det var den bedste løsning, og det blev til opstarten af „The 418 Project – a church for the community“. Graham flyttede siden hen fra byen, og Lillian og jeg overtog ledelsen af kirken.

Anerkendt uddannelse

Lillian og Arno startede derefter et træningsprogram, WorldShapers, med elever fra Danmark, Sverige, Finland, Ukraine, Indien og UK. De er nu i gang med det 6. hold elever.
– Vi er blevet godkendt som undervisningsinstitution og kan nu tilbyde universitetsgrader. Vore elever har mulighed for at få en „Associate“ eller „Bachelor Degree in Applied Theology“.
Men det er ikke det eneste, Arno og kirken har gang i:
– Vi deltager i byens to årlige karneval og har vundet nogle 1. og 2. præmier. Vi arrangerer også en årlig fodbold- turnering og familiedag med op til 400 deltagere, fortæller Arno.
– Vi har lige afholdt 9 introduktionskurser for Arbejdsformidlingen. Vi havde fra 4 til 27 deltagere på kurserne og 120 elever alt i alt. Vi fik at vide, at de havde tilbudt 600 kurser i denne omgang, og interessen for vore kurser var meget større end for de andre kurser.
Alt dette har gjort, at Arno og kirken har opnået stor goodwill hos kommunen.
– Vi giver omkring 7.000 timer til frivilligt arbejde om året. Vi hjælper mange forskellige organisationer i området, inkl. kommunen. Vi har jævnligt folk, som ringer til os for at spørge om vores assistance. Vi hjælper også andre kirker.
– Vi blev for to måneder siden spurgt, om vi ville sikre det lokale medborgerhus’ eksistens ved at overtage de fleste bestyrelsesposter. Alternativt ville det lukke på grund af for stor en gæld. Vi blev spurgt af vore to lokale byrådsmedlemmer. Vi er nu seks personer i bestyrelsen, og jeg er formand.

Partnerskab med kommunen

– Kirken er blevet bedt om at deltage i flere strategiske møder om kommunens fremtid, og jeg sidder også i det lokale Børn og Unge Partnerskab, fortæller Arno.
Kirken opmuntrer folk til at tage del i lokale foreninger m.m. Lillian er f.eks. med i skolebestyrelsen på den lokale skole, og Arno er med i et partnerskab med kommunen, AreaWorking, hvis formål er at skabe et bedre samfundsmiljø i området.
Tænker I på at vende hjem?
– Nej egentlig ikke. Sidste sommer fik vi en forespørgsel, om vi ville overveje at blive præster igen i en menighed i Danmark. Jeg tror, det kun tog 5 minutter for os at tage den beslutning. England er vores hjem, og vi er glade for at bo her i Hemel Hempstead.
– Vore piger Ida og Eva er faldet utroligt godt til. De har en god tid i skolen, og de er blevet godt modtaget. Det var godt at se, at de talte flydende engelsk inden for 6 måneder. Vi holder fast på at tale dansk derhjemme, når vi ikke har gæster. De har en klar oplevelse af forskellige kulturer og nyder vore WorldShaper elever. Ida og Eva elsker sport, musik og dans. De er begge engageret i kirken og elsker at være med at planlægge fodboldturnering, karneval m.m.
– Det har været en utrolig styrke for os at have en gruppe bedepartnere i Danmark, som har bedt for os igennem årene.
Og der ligger fortsat masser af ideer og venter i kø:
– Et af vore mål er at tilbyde Life Coaching via Internettet og træne 1.000 mennesker indenfor et år samt fjernundervisning i rådgivning og teologi. I løbet af maj eller juni regner vi med at tilbyde et 150 timers rådgivningskursus på Internettet, slutter ildsjælen Arno Steen Andreassen.