Dokumentarfilm modsiger ‘antisemitisk propaganda’

Dansker har produceret ny film om Holocaust. Vises i flere menigheder efter påske„Der er ingen antisemitisme i Europa!“ Dette overraskende udsagn fra EU’s udenrigs-talsmand, Javier Solana, for nylig blev omgående modsagt af nazi-jæger Simon Wiesenthal: „Der er mere antisemitisme i dag end i 1930’erne!“En ny dokumentarfilm af danskeren Johannes Facius dokumenterer, at det var den antisemitiske stemning i 1930’erne, der gav Hitler medvind og endte med Holocaust – den systematiske udslettelse af den jødiske race, det Facius kalder „den største forbrydelse i menneskehedens historie“.
Filmen efterlader et stærkt indtryk, idet nutidens ruiner af barakker og krematorier i Auschwitz flettes sammen med datidens chokerende sorthvide billeder af nøgne, magre og lemlæstede jøder – tilsat lyd af skudsalver og vemodig musik. Overlevende fra dødslejrene fortæller levende om mødet med bødlerne, bl.a. med Josef Mengele, lægen, der sorterede de syge fra „arbejdsstyrken“ og brugte jøderne som forsøgsdyr i medicinske eksperimenter.
„Lest we forget“, på dansk: „At vi ikke må glemme“, er svær at ryste af sig. Og det er helt klart meningen.

Jødehad bekymrer

Den danske præst og forbønsleder har produceret filmen, fordi han er bekymret for „den stadig tiltagende antisemitisme, både i arabiske og muslimske nationer og i Europa“. Han er tilsvarende bekymret over den voksende iver blandt dem, der prøver på at benægte eller minimere sandheden om Holocaust og nazisternes ugerninger.
– Filmen er lavet for at opfriske vores hukommelse af det, der skete under Holocaust. Vi må aldrig glemme denne menneskehedens største forbrydelse. For ligegyldighed kan lede til lignende tilstande. Der er nemlig ingen tvivl om, at vi i dag står overfor en lignende opblusning af antisemitisme.
Og det er måske lige her – ved sammenkædningen af jødeforfølgelsen den gang og nu – at kæden for mange vil hoppe af. For mens jøderne i 30’erne var anonyme og upolitiske, er de både synlige og særdeles politiske i dag.
Men uanset ens holdning til den aktuelle israelsk-palæstinensiske konflikt har filmen vigtig dokumentation af den koncentrerede antisemitiske kampagne, som pågår i mange arabiske lande, både gennem deres statsdrevne medier og deres uddannelsessystemer. Det er alarmerende, at skrifter om jødisk konspiration om magtovertagelse i verden og endda Hitlers bog Mein Kampf spredes på arabisk. Og at både muslimske imamer og arabiske politikere direkte opfordrer til udslettelse af jøderne.
– De mange løgne, som nu bliver spredt gennem propaganda, er foruroligende lig dem, der blev udbredt af nazisterne med frygtelige og uoverskuelige konsekvenser for jøderne under 2. verdenskrig, siger Johannes Facius.
Samtidig dokumenteres, at børn fra 6-7 års alderen trænes i guerillakrig og selvmords-attentater.

Forbeder og filmproducer

Johannes Facius er mest kendt for sin forbønstjeneste, hvor han i mange år har rejst verden rundt og samlet kirker til forbønskonferencer. Før det var han præst i menigheden Kristent Center i København, men flyttede til Tyskland for at hellige sig forbønstjenesten. Desuden har han i en årrække ledet organisationen Ebenezer Emergency Fund, der hjælper russiske jøder tilbage til Israel.
Lest We Forget er udgivet med danske undertekster af CCW og Pinsekirken på Amager. Johannes Facius vil vise filmen i en række danske menigheder i perioden 13.-19. april, bl.a. i Odense, Blåhøj, Rødovre, Frederiksberg og Holbæk.
Filmen varer 77 minutter, og kan købes som video efter arrangementet.