Debat om TV:
Hvad tager børn skade af?

Der må selvfølgelig ikke manipuleres med indholdet i en dokumentarudsendelse, og tilrettelæggeren af DR TV-udsendelsen „Det tager børn da ikke skade af“ fik da også en påtale, fordi der var blevet klippet, så seerne fik indtryk af, at dagplejemoderen slog et barn. Men nu er det jo en kendsgerning, at der forekom ting i dagplejen, som var helt uacceptable. For eksempel råbte dagplejemoderen til en dreng, der ville gå lidt på opdagelse på egen hånd: „Rasmus, din nysgerrige hund! Kom her! Jeg kan godt forstå, din mor ikke kan holde dig ud!“ At tale sådan til en lille dreng om hans mor er en åndelig lussing, som er helt forkastelig og skader barnet mere end noget andet. Og hvorfor greb dagplejemoderen ikke ind, da en ca. to-årig slog en jævnaldrende så eftertrykkeligt oven i hovedet med en skovl, at barnet græd hjerteskærende? En af grundene kunne være, at dagplejemoderen umuligt kan overse, hvad der foregår på legepladsen, når hun er alene om at passe alt for mange børn.
Efter udsendelsen udtalte foreningen Børns Vilkår, at puljeordningerne, hvor der måske blot er en enkelt voksen til at passe 10 eller flere blebørn, ikke er forsvarlige. Puljeordningerne er populære i visse kommuner, fordi det er en billig ordning, og 6000 børn bliver i dag passet i puljeordninger rundt om i landet. Har forældrene til disse børn aldrig gjort sig nogle tanker om kvaliteten i pasningen af deres børn? Eller er det kommet dertil, at det kun er et spørgsmål om penge, og at børnene kommer i anden række? Hertil kan siges med bestemthed, at „det tager børn da skade af.“
Det bør derfor påskønnes, at tilrettelæggeren af udsendelsen, journalist Hanne Ida Alsbirk, talte børnenes sag og gjorde opmærksom på, at børn ikke bare er pasnings-objekter.

Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Århus C