Sorg vendes til glæde

Først mindes israelerne de faldne – bagefter fester deVed solnedgang på den jødiske dato 4. ijar , i år d. 26. april, begynder de fald-nes mindedag. Så vendes sorgen til glæde over, at Israel er en selvstændig nation, og israelerne fejrer dagen efter deres uafhængig-hedsdag.Ved solnedgang på mindedagen kommer Israels præsident, forsvaret og almindelige israelere til jødernes helligste sted, Vestmuren, for at mindes dem, der er faldet for land og folk. Præcis klokken 20.00 lyder luftværnssirenerne over hovedstaden Jerusalem. Biltrafikken stopper. Folk stiger ud af deres biler. Mange bøjer hovedet i sorg over de faldne.
Næste dag tager tusindvis af mennesker ud til militærkirkegårdene over hele landet. De lægger blomster, tænder lys og græder. Nogen gange ser man en mors hånd, som kærtegner gravstenene. Ingen kender tankerne, men tårerne kan alle se.
Tallene viser, at siden 1860 er 21.781 soldater faldet for Israel. Siden FNs erklæring den 29. november 1947 er 20.196 soldater faldet. Alene siden de faldnes mindedag sidste år er 184 soldater, politimænd og sikkerhedsstyrker faldet. Der er næppe en eneste familie i Israel, der ikke er berørt af krigen.  

Israels uafhængighedsdag er som én stor grill-fest.

Én stor grill-fest

Israelerne er glade for deres land. På uafhængighedsdagen tager de på udflugt. Man kan næsten kalde det for grillfesternes dag. Går man til Sacher-parken i Jerusalem, er der tæt af folk, der har taget grilludstyret med. Der ligger en tæt lugt af grill over landskabet. Sådan er det flere steder i Israel, og bilkøerne ved Genesaret Sø er en kendt sag, som den utålmodige sjæl bør vogte sig vel imod. I år var der ca. 1,5 millioner israelere, der besøgte nationalparkerne. Og de efterlod 500 tons affald. Mange er forargede over svineriet, men lidt længere nede ad den sociale rangstige er der nok nogen, der er glade for de arbejdspladser, der opstår, når der skal ryddes op efter festen.
Uafhængighedsdagen er i sandhed en dag, hvor flaget går til tops. Ikke som vi gør det i Norden, med flere meter høje flagstænger. Nej, de allerfleste flag er små på en lille plastik-stang, der klemmes fast i bil-døren, når bilruden rulles op. I år blev der solgt 400.000 nye flag til fire millioner shekel (knap 5,4 mio. danske kroner, red.)

Folketælling

En årlig tradition på uafhængighedsdagen er folketællingen, selv om den egentlig er forbudt i Bibelen. Tallene viste, at på Israels 56. uafhængighedsdag var der 6,78 millioner mennesker i staten Israel. 81 pct. af befolkningen, eller 5,18 millioner, var jøder. Araberne udgjorde 19 pct. af befolkningen.
Videre viser tallene, at Jerusalem er landets største by med 692.000 indbyggere, hvoraf 464.000 er jøder, mens 228.000 er arabere. Der er nu 14 byer i Israel, der har mere end hundredetusind indbyggere, og de fleste ligger i området ved Tel Aviv. Til sammenligning var der kun én by i 1948, som havde mere end hundredetusind mennesker, og det var Tel Aviv-Jaffa med sine 364.000 mennesker. Da staten Israel blev etableret, var der ca. 600.000 indbyggere i landet. Israel er også en nation med mange immigranter. I dag er ca. 60 pct. af landets jøder født i Israel. I 1948 var det kun 35 procent, der var født i landet.