Sidst ud – først ind

Mission Øst er efter to uger tilbage i IrakDen danske hjælpeorganisation Mission Øst trak sine medarbejdere midlertidigt ud af landet for to uger siden, men er nu tilbage igen.

Mission Øst hjælper igen den irakiske befolkning.

Mission Øst har siden den midlertidige tilbagetrækning fulgt sikkerhedssituationen i landet meget tæt og har nu vurderet, at situationen er så stabil, at det er forsvarligt at vende tilbage.
De seneste to uger har Mission Østs internationale team, der består af en dansker og to amerikanere, befundet sig i det sydlige Tyrkiet, hvorfra de har hjulpet 12 nationale medarbejdere, der er blevet i Irak, med at gennemføre Mission Østs projekter.

Generalsekretær for Mission Øst, Kim Hartzner, fortæller:
– Nu har vi professionelle nødhjælpsarbejdere på plads i projektområdet igen. Af hensyn til deres sikkerhed kan jeg ikke gå i detaljer med deres placering, men jeg er glad for, at Mission Østs arbejde nu fortsætter med uformindsket styrke. Der er ingen tvivl om, at den civile befolkning har brug for vores hjælp.

Relativ ro

Mission Øst har siden september 2003 hjulpet internt fordrevne i det nordlige Irak.
FN gav dengang Mission Øst grønt lys til at bygge nye boliger til forfulgte kurdiske familier, der aldrig før har haft deres eget hjem. Om kort tid kan knap 600 børn og voksne flytte ind i deres nye huse i landsbyen Ekmala Barkhabiri. Når familierne er flyttet ind, tager Mission Øst hul på lignende projekter i otte nye landsbyer.
– Der er relativt roligt i den nordlige del af Irak. Der er ingen nødhjælpsarbejdere, der er blevet kidnappet eller angrebet i denne del af landet. Derfor er vi nu tilbage igen, men vi følger naturligvis sikkerhedssituationen meget nøje. Time for time vurderer vi, om området er sikkert nok. Selvom nøden er stor, kommer vores medarbejdere i første række, slutter Kim Hartzner.