Arbejdslejre sikrer eksport

I Nordkorea er kristne og andre fanger en vigtig arbejdskraft for styret- Næsten én pct. af befolkningen i Nordkorea har oplevet at være spærret inde i en landets mange arbejdslejre. Lejrene er angiveligt lige så brutale som koncentrationslejre, siger Per Birkeli fra Åbne Døre i Norge.

En af de mange arbejdslejre i Nordkorea fotograferet fra et forbipasserende tog. Ifl. Åbne Døre er der mellem 150.000 og 200.000 indespærrede i sådanne lejre. Foto: KPK/Åbne Døre

Ifl. tal fra Åbne Døre er der i dag mellem 150.000 og 200.000 nordkoreanere indespærret i arbejdslejrene, hvoraf ca. halvdelen er kristne. Den anden halvdel består af andre, der er i opposition til landets styre – nemlig de, der ikke vil tilbede eller gøre honnør ved portrætter af den tidligere præsident Kim Il-Sung eller hans søn, den nuværende præsident Kim Jong-Il, der har guddommelig status i landet.

Brug for fanger

På det sidste har Åbne Døre fået oplysninger om, at folk også bliver sat i arbejdslejr slet og ret, fordi der er brug for deres arbejdskraft.
Arbejdslejrene har stor betydning for industrien i Nordkorea. Per Birkeli finder det sandsynligt, at op til 40 pct. af landets bruttonationalprodukt, BNP, stammer fra arbejdslejrene. De producerede varer bliver ekporteret og finder også vej til Vesten. Selv om Vesten tit har protesteret over forholdene i Nordkorea, har det ikke ført til nogen konsekvenser for landet.
Amnesty International bekræfter, at arbejdslejrene i Nordkorea er et alvorligt problem.
– Der cirkulerer mange tal om, hvor mange der sidder inde i lejrene. Der findes ingen tilgængelige officielle tal, men hvis vi ser på arbejdslejrene med politiske fanger, drejer det sig om flere tusinde, der lever under elendige forhold siger Rajiv Narayan fra Amnesty International i England.