Danskere finder vand til krigsofre

Flygtninge fra Darfur provinsen i Syd-Sudan får vand fra brønde boret af International Aid ServiceDen kirkelige hjælpeorganisation International Aid Services (IAS) er på vej med brøndboringsudstyr til områderne omkring Darfur provinsen, hvor over 1 mio. flygtninge opholder sig.De senere år har IAS stået for vandforsyningen flere steder i Syd-Sudan. Hele 85 brønde i de tørkeramte områder er det blevet til. For der er vand nok i undergrunden. Det skal bare hentes op og skabe langsigtede livsbetingelser i det tørkeramte område.

IAS direktør Torben Madsen foran en af de 85 brønde nødhjælpsorganisationen allerede har boret i Syd-Sudan

Udstyr er på vej

IAS har for indsamlede private midler købt tre lastbiler af Beredskabsstyrelsen i Næstved. To er allerede sendt til Darfur og den tredje er på vej læsset med brøndboringsudstyr.
– Borene skal monteres bag på lastbilerne, som så køres ud i området og borer mellem 50 og 100 meter ned i undergrunden, forklarer Torben Løbner Madsen, direktør for IAS danske afdeling. – Vi er meget glade for lastbilerne, som har bevist deres driftsikkerhed under krigen i Bosnien.
IAS har købt bilerne for 55.000 kr. pr. stk. Udskibningen koster ca. 20.000 pr. stk. Alle pengene er tilvejebragt af private sponsorer.

Håb om fred

I sidste uge blev der indgået en aftale mellem parterne, der forhåbentlig kan bane vej for fred i landet.
Borgerkrigen mellem regeringen, der har sin base i den nordlige del af landet, som er overvejende muslimsk, og oprørstyrker i den sydlige del, der er domineret af kristne og anismister, har varet i mere end tyve år og har drevet flere millioner på flugt.

Langsigtet hjælp

IAS er en paraplyorganisation for skandinaviske pinsekirkers nødhjælp og arbejder foruden i Afrika også i Sydamerika, Asien og Østeuropa. Nødhjælpen til Sudan koordineres fra en base i Kenya.
I Sudan driver IAS et lærerseminarium og støtter 97 grundskoler, 17 børnehaver og 5 videregående uddannelser – alt sammen et led i en langsigtet nødhjælpsstrategi for at få det borgerkrigshærgede land på fode.