Dogmefilm løb med Gabriel-prisen

Kirkelig filmpris gik til instruktøren
Annette K. Olesen for filmen ForbrydelserDen danske dogmefilm Forbrydelser løb i sidste uge med den kirkelige filmpris „Gabriel“ og en medfølgende check på 15.000. kr. Instruktør Annette K. Olesen modtog prisen fredag den 4. juni under overværelse af kirkeministeren, flere biskopper og flere end 600 menighedsrådsmedlemmer, der var samlet i Nyborg til årsmøde i Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer.
Forbrydelser, der havde biografpremiere den 23. januar, handler om den unge nyuddannede teolog Anne, som får job som fængselspræst på en kvindeafdeling. Her møder hun den indsatte Kate, som er kendt for at have særlige overnaturlige evner. Sammen gennemlever de et drama, som spiller på temaer som moral, etik, tro, tvivl, skyld og ensomhed.

Handler om forkyndelse

En jury af filmkyndige repræsentanter fra både kirkens og filmens verden valgte at give prisen til Forbrydelser fremfor Lars von Triers Dogville, der også var nomineret.
Juryen begrunder valget af Forbrydelser med filmens store kunstneriske og indholdsmæssige kvaliteter.
– Filmen er ikke forkyndelse. Men den handler om forkyndelse. Både af det gode og af det onde. Den viser sider af præsteembedet – muligheder og faldgruber. Den viser frem for alt noget om moderne menneskers rådvildhed og søgen under en overflade, hvor man selv under ekstreme forhold forsøger at bevare et skær af ubekymret normalitet, lyder det fra juryen.
Desuden roses instruktøren for sin gode håndtering af dogmekonceptet, og skuespillerne Trine Dyrholm og Nikolaj Kopernikus får roser med på vejen for gode præstationer.

Laver studiemateriale

I nærmeste fremtid udkommer et studiemateriale til filmen. Det skal bl.a. bruges ved konfirmandundervisning.
Gabrielprisen blev stiftet i 2002 på initiativ fra Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer. Den uddeles hvert år til en nordisk film, der formår at gengive og skildre menneskelige vidnesbyrd, der er i samklang med evangeliet. Filmen skal desuden give tilskueren en dybtgående oplevelse af åndelige, menneskelige eller sociale ideer og værdier.
Sidste år gik prisen til den finske instruktør Aki Kaurismäki for filmen Manden uden fortid.