Godt gensyn med Urchin

Fjerde bind i McAllisters roste Mistelten-krønike er udkommet.Det er tre år siden, vi sidst har hørt fra egernet Urchin og de andre talende dyr på øen Mistelten. Forhåbentlig er læsere af Mistelten-krønikens tre første bind ikke stået af i mellemtiden. For bind fire Urchin og ravnekrigen er som at møde en god ven, man ikke har set længe. Man skal lige finde fællestonen igen, men så kan man også blive ved i timevis.På Mistelten lever egern, pindsvin, oddere og muldvarper sammen i idyllisk harmoni. Men freden bliver brudt, da en blodtørstig ravnehær forsøger at indtage øen. De fredselskende dyr må derfor gribe til våben og stole på, at fantasi, sammenhold og heltemod er nok til at modstå fjenden.

Både hyggelig og uhyggelig

Forfatteren M.I. McAllister har endnu engang formået at skrue en fortælling sammen, som på én gang er både hyggelig og uhyggelig. Dialogen mellem dyrene skaber en tryg og munter stemning, som gør, at de yngste læsere ikke bliver skræmt fra vid og sans i de mere barske afsnit.
Samtidig formår McAllister at udvikle sine karakterer undervejs og give dem præcis så meget menneskelighed, at man som læser kan identificere sig med dem og leve sig ind i historien. Og samtidig bevare så mange træk fra dyreverdenen, at hendes eventyrunivers hænger sammen.

Relateret til kristendommen

Misteltenkrøniken er ikke direkte forkyndende. Og så alligevel. Dyrenes gudsforhold til Hjertet, der – som det hedder – ”engang brast for Mistelten” er et godt eksempel på menneskers forhold til Gud. Hjertet er fjernt, men dog nærværende, og dyrene stoler på og beder til Hjertet i både medgang og modgang. Det er en praktisk og pædagogisk fremstilling af det at tro, som rammer plet i seriens primære målgruppe, de ca. 9-13-årige. Derudover er der stribevis af symboler og hentydninger, som kristne læsere straks vil relatere til kristendommen.
Bøgerne om Urchin er tænkt som junior-romaner. Men for voksne, der er indstillet på eventyr og for eksempel holder af C.S. Lewis’ Narnia-serie, er der masser at hente i Mistelten-krøniken.

Bind 5 på vej

I England er seriens femte bind lige på trapperne, og mon ikke det dukker op på dansk i løbet af næste år. Indtil da er det med at komme på omgangshøjde med serien. Urchin og Ravnekrigen kan læses som en selvstændig roman, men nye læsere bør ikke snyde sig selv for de første tre bøger.

M.I. McAllister:
Urchin og ravnekrigen
327 sider • 249,95 kr.
Lohse/Fokal 2009