Møllehave uden mål og med

Jamen, hvad skal vi dog gøre ved dén Møllehave, der heroppe i sit syvende årti stadig ryster bøger, kronikker, kommentarer og klummer ud af ærmet i en lind og gavmild strøm?– Vi skal berede ham vejen og acceptere det. Alt andet vil alligevel være håb- og halsløs gerning.
For Johannes Møllehave har den der ubetvingelige og uomgængelige kombinerede skrivelyst og livskraft, der er indbegrebet af nådegave. Og så er han jo en (gen)fortæller og formidler af de helt store: det vrimler med finurlige iagttagelser, skæmtsomme formuleringer, spøjse ordspil, med citater, anekdoter og funderinger.
Bogen her er den tredie i en række opsamlinger af kronikker og klummer. Selvfølgelig er man taknemlig for således at kunne få 60 små-stykker samlet under én perm (man ville være et skarn, om man forholdt sig anderledes) … men måske redaktørens hånd alligevel har været for generøs i udvælgelsen. En jule-quiz, et hyldestdigt til tv-journalist Kurt Strand og et digt om Morten Messerschmidt i byretten har næppe større interesse på sigt.

60 skud fra hoften

Ordet ”svinkeærinder”, der indgår i bogens titel, er et problematisk valg. Det betyder jo egl. en afstikker, men afstikker fra hvad? Nogen rød tråd findes – bortset fra Møllehaves aldrig svigtende entusiasme og engagement – nemlig ikke. Dermed mister begrebet sin mening. ”60 skud fra hoften” ville have været mere dækkende.
Her er naturligvis stykker om Kierkegaard, H. C. Andersen og Dostojevskij, men også om Løgstrup, Samuel Beckett, Henrik Ibsen, Emil Aarestrup og Storm P. Og der er et inspireret gengivet besøg på Faaborg Museum, og der er gåtur på Frederiksberg, hvor forfatteren selv har hjemme. Det er blevet kalejdoskopisk, er det – og dermed er det måske også blevet Møllehave i en nøddeskal.
Det meste er rigtig interessant, men skal man opretholde interessen, egner bogen sig bedst til indtagelse i små doser. Til gengæld vil udbyttet også være forholdsmæssigt større, og det fortjener forfatteren selvfølgelig.

Johannes Møllehave: Målbevidste svinkeærinder
– Klummer & kronikker
246 sider
249 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag