Bogtema
Kristen gyser skuffer mod slutningen

”Huset” giver søvnløse nætter, men den når aldrig helt ind under huden.Frank Peretti og Ted Dekker har begge solgt millioner af bøger og er kendt som to at tidens mest succesrige og grænsesøgende forfattere på det kristne bogmarked.

Romanen er allerede filmatiseret og bliver af en bruger på IMDb (the Internet Movie Database) betegnet som den bedste film nogensinde og ca. 300.000 gange bedre end bogen!

Favoritemnerne er kampen mellem godt og ondt, og der spares ikke på overnaturlige virkemidler, når de to forsøger at mane lyset frem i deres ellers dystre litterære universer.
Derfor var forventningerne også skyhøje, da de to for flere år siden bebudede, at de ville samle kræfterne om en roman. Resultatet blev gyseren „House“, som i 2006 kom på gaden i USA og straks delte anmelderne i to lejre. Nogle var begejstrede, mens andre opfordrede forfatterne til at afbryde samarbejdet straks.
Nu er bogen nået til Danmark, hvor læsere med hang til bloddryppende lig og omvandrende zombier bør reservere husets bedste stol og brygge en ordentlig spand kaffe. Og spar ikke på bønnerne, for Huset holder sine læsere lysvågne, indtil sidste side er vendt.

Et spil om liv og død

Huset følger to par, som uafhængigt af hinanden søger nattely i en charmerende kro ved en øde grusvej. Men kroen er langt fra almindelig. Den bestyres af en højst besynderlig familie, og da de fire gæster sætter sig for at spise, rådner maden for øjnene af dem, og lyset går ud.
Ufrivilligt bliver de hovedpersoner i et dæmonisk spil, som ledes af den sadistiske seriemorder White. Reglerne er simple. De vil alle dø inden daggry, med mindre de selv lader én dø i de andres sted.
White er dog ikke deres eneste modstander. Det forbandede hus er tilsyneladende forberedt på den mindste bevægelse. Og i den hjemsøgte kælder ser de pludselig også deres egen personificerede ondskab i øjnene. Alt imens må de konstant lure på hinandens trang til at afslutte spillet og dræbe i stedet for selv at blive dræbt.

Lys i mørket

Frank Peretti (f. 1951) debuterede i 1985 med The Door in the Dragon’s Throat (da. Dragens hemmelighed), den første bog i hans Cooper-eventyrserie.

Frank Perettis og Ted Dekkers litterære universer er ofte blevet beskyldt for at være for dystre. For meget mørke og ondskab og for lidt lys. Dekker forklarer sig dog med, at han ser det som sin opgave at beskrive lyset, der bryder frem i mørket. Og lyset ses nu engang klarere på en mørk baggrund, forklarer han til CBN.com.
Umiddelbart er det også den sorte pensel, der maler tydeligst i Huset. Plottet i romanens hårrejsende spil er, at ethvert menneske er en synder, og at syndens løn af døden. Derfor kan et syndigt menneske kun leve, hvis en anden er død i dets sted.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ted Dekker (f. 1962) debuterede (sammen med Bill Bright) i 2000 med Blessed Child (da. Et velsignet barn).

Men det viser sig dog hurtigt, at det ikke er et hvilket som helst lig, psykopaten White vil have på bordet. For et menneske kan aldrig nogensinde sone hverken sin eller andres synd, heller ikke ved at dø. Det kan kun Kristus.
Heldigvis er lyset til stede i det gamle hus. Selv om det umiddelbart ikke er til at få øje på. Og selv om historiens spinkle Kristus-figur godt kan lokke de teologiske panderynker frem.

Ærgerligt

Den første tredjedel af bogen fungerer klart bedst. Derefter bliver den mere rodet, og forfatterne begynder at strø om sig med kristne allegorier og symbolsprog i en sådan grad, at det øver vold på handlingen.
Noget andet, der halter, er historiens karakterer. For selv om man sidder helt ude på stolesædet under læsningen, så trænger de fire hovedpersoner aldrig rigtig ind under huden. De er karikerede og usympatiske, og som læser er man skræmmende ligeglad med, hvem der skal dø, og hvem der overlever.
Det er brandærgerligt og temmelig skuffende, når man ved, hvad de to forfattere tidligere har præsteret.
Selv om Huset ikke er det bedste, Peretti og Dekker har leveret, så er det fascinerende at læse et eksempel på kristen gyserlitteratur. Og det er prisværdigt, at Forlaget Scandinavia har oversat og udgivet bogen. Læsere af kristen skønlitteratur har ofte kun få genrer at vælge imellem, så når et forlag eller en forfatter vover at begive sig ud på nye vande, skal det naturligvis påskønnes.

Frank Peretti og
Ted Dekker:
Huset
Udkommer på Scandinavia
7. marts!


Artiklen fortsætter efter annoncen: