Boganmeldelse
Historisk ungdomsroman med religions- og kulturkamp

Endnu en vikingebog med kristent islætNu kommer Unitas Forlag også på banen med en vikingeroman med kristent islæt. Det sker med Poul Abildgaards Thors død. Skal vi mon opleve en trend med vikingeromaner?Vi følger trællen Toke fra blotet, hvor hans mor og bedsteforældrene bliver ofret til guderne over markedet i Hedeby, hvor han købes af en kristen stormand og gives til kirkens folk, der underviser og døber ham til han som fri mand ud fra sin gård bygger et nyt kristent samfund op.
Undervejs gennemgår Toke mange indre kampe, fordi han har lyst til hævn over sin familie og det strider imod Hvide Krists budskab. På grund af hans personlige succes over-faldes hans gård af hans tidligere ”herre”, stalden brændes ned og han mister dyr og udsæd. På vej for at få gjort op med sin tidligere ”herre” opdager han, at venderne er på vej samme sted for at plyndre og røve. Hvide Krist taler til ham om at advare sin fjende. Det gør han og kæmper sammen med denne mod venderne og slår flere ihjel i kampen. Hans handling skaber dyb respekt om Hvide Krist og han får endnu mere succes.
Læserne får en fornemmelse af, hvor svært det var for kristendommen at vinde indpas blandt danerne og hvor forskelligt de to livsopfattelser var. Danerne kunne ikke tage imod en gud, der døde på et kors og oplevede Hvide Krist som en svækling.
Bogen er spændende og velskrevet, men korrekturlæsnin-gen ikke god nok. Mange teen-agere vil sikkert blive begejstrede, men det er mig inderligt imod, at man i en roman for teenagere, hvor man skal opleve et vigtigt kulturskifte og hvordan danerne tager imod kristendommen og langsomt men sikkert forlader troen på de gamle guder, skal gøre krig og slagsmål til en heltegerning. Desuden lugter den lidt for meget af herlighedsteologi: Hvis du gør sådan, så garanteres du…, „hvis du tager imod Hvide Krist, bliver du rig og velanskrevet“.

Poul Abild-gaard:
Thors død
109 sider 128 kr.
Unitas