Boganmeldelse
Uden for rampelyset

Der er ikke meget jagen efter berømmelse i præsten Charles de Foucaulds liv. Han ville leve et liv, som Jesus gjorde det i NazaretCharles de Foucauld – I Jesus af Nazareths fodspor er en biografi om den nu afdøde franskmand Charles de Foucauld. Han var manden, der grundlagde ordenen, “Jesus små søstre/brødre.“
Charles blev dræbt 1. dec. 1916 af nogle oprørssoldater i en fjern afkrog af Algeriet, hvor han levede mange år af sit liv.
Hans motto lød: „Mit kald er at leve som i Nazareth“ Med det mente han at leve, ligesom Kristus havde levet de først 30 år af sit liv i en ukendt og ubetydelig by som Nazaret. Sådan ville han også leve et ukendt og ubetydelig sted og være et vidne om Kristus på det sted. Og det blev altså i Algeriet.
Men forud for det liv var ungdomsårene, hvor han som eventyrlysten ung mand blev soldat i den franske hær og udsendt til kampe i Algeriet, og derefter arbejede han med at udforske Marokko.
Efter en periode med sygdom, hvor han måtte vende hjem til Frankrig, blev han omvendt gennem noget familie, hvor han opholdt sig. Derefter søgte han til et trappistkloster i Frankrig, og derefter til et i Syrien, men Charles vil mere end det. Han tog til Nazareth og blev arbejdsmand i et clarissesøster kloster.
Senere tilbage til Frankrig for at blive indviet som præst, inden han altså bosatte sig i Algeriet.

Ærligt og udadvendt liv

Bogen er opbygget, så man følger hans liv kronologisk. Det er en blanding af breve, samtaler som Charles havde med sine venner og familie og åndelig vejleder, som giver et indblik i hans liv og tanke. (Han skrev 800 breve alene til sin kusine.)
Bogen er en del af en serie om kristen spiritualitet, og man kan måske i første omgang undre sig over, da Charles ikke i den forstand bidrager med mysik/åbenbaringer ud fra sit liv med Gud, som vi kender det fra andre, f.eks. Juilan af Norwich og Johannes af Korset, altså ånds-åbenbaringer, der kan være til inspiration for vores Gudsliv, når vi læser/hører om dem.
Men ved nærmere eftertanke er det godt, at den er en del af den serie, fordi det bliver en påmindelse om, at der også er et ydre liv, en udadvendt side af det indre liv med Gud. Det som kommer til udtryk i hverdagen. Det afspejles i Charles liv, som udtrykker dette gennem gæstfrihed og venskab med dem, der af verden regnes for ubetydlige. Det er også „rart“ at læse om hans personlige kampe i det daglige, som når han for eksempel beskriver en periode, hvor han har det svært med at holde sig vågen under de daglige bønnestunder. Det er dejligt jordnært, og kan give håb til os alle.

Lille søster Annie af Jesus:
Charles de Foucauld
– I Jesus af Nazaret fodspor
141 sider • 149 kr. • Steno