At have Gud med i det hele

Om vores splittede spiritualitet og vores længselMan kunne have lyst til at sætte et mærke på bogen Gud i et og alt med følgende tekst: „Advarsel! Dette er ikke en bog for sarte sjæle.“Gerard W. Hughes skriver til os på en kærlig, men direkte måde og udfordrer os i problemer, som de fleste kristne kender til, f.eks. hvordan hænger mit kristenliv sammen med min hverdag? Men dette er ikke en bog, der leverer en moralsk påmindelse om at huske andagten og den gode opførsel. I stedet går Hughes et spadestik dybere med det, han kalder „vores splittede spiritualitet“ og vores tendens til at begrænse Gud og netop ikke have Gud med i et og alt!
Helt konkret sætter Hughes fokus på de sider af livet, som vi kan have svært ved at have „Gud med i“. F.eks. i vores syn på fattigdom, social retfærdighed og i lidelsen. Her berører han også selvgjort lidelse og åndeligt hovmod. Og så kommer han ind på kirkens enhed, på kristen fundamentalisme som afgudsdyrkelse, på krig, vores moral i den vestlige kristne verden, vores syn på „de alternative“, de anderledes troende, som han opfordrer os til ikke at se som fjender, men som mennesker, skabt i Guds billede med en længsel efter Gud.
Sådan skrider bogen frem og behandler forskellige emner. Hvert kapitel sluttes med praktiske øvelser, f.eks. meditationer, læseren kan gøre bruge af.

Provokerende stil

Gerard W. Hughes er katolsk jesuitterpræst, pilgrimsvandrer og retræteleder, og altså også forfatter med flere bøger bag sig, bl.a. God of Surprises og In search for a way.
Hughes’ baggrund fornægter sig da heller ikke, da man som læser støder på „ignati-ansk vejledning“ ved flere lejligheder igennem bogen.
Gerard overrasker i pointer og med sine eksempler og ved at sige velkendte ting på sin helt egen måde. Provokerer med sine udfordrende tanker.
Hans skrivestil er også noget for sig, ofte bruges sætninger som: „Det vender jeg tilbage til senere.“ Det er som i talesprog, han skriver.

Nye udsigtsposter

Vil man helst bekræftes i sine meninger („de rigtige kristne meninger“), er det nok en bog, man skal undgå. Men vil man – og tør man – begive sig ud på en rejse, er det en rigtig spændende tur, som kan ende med at blive meget givende, uden at man derfor behøver at være enig med rejseguiden (forfatteren) i alt. Og netop sådan er det at begive sig af sted på vandring med en pilgrim. Man kommer til nye udsigtsposter og ser tingene fra nye vinkler. God tur!

Gerard W.Hughes:
Gud i et og alt
255 sider • 198 kr.
Boedal