Hjemkomst

En nutidsklassiker, der går til hjertet„Endelig på dansk!“ tænkte jeg! Det har undret mig, at bøger af den nu afdøde hollandske præst og forfatter Henri Nouwen har været så længe undervejs til det danske sprog.
Kun en enkelt bog har tidligere fundet vej på Katolsk Forlag. Men nu er to af hans bøger udkommet på dansk: Andagtsbogen Giv os i dag på forlaget Queenswood og Den fortabte søn vender hjem på forlaget Boedal.
Sidstnævnte er en af hans absolut bedste bøger og kunne nemt gå hen og blive en klassiker i vor tid. Den burde stå (- og selvfølgelig være læst!) på enhver troendes boghylde. Bogen er godt oversat fra engelsk. Den forbliver i Nouwens flotte og flydende sprog. Og så er den som altid fra Boedal i god hardback kvalitet, som tåler mange gennemlæsninger.

Nouwens forunderlige rejse

Henri Nouwen har skrevet over 40 bøger, og hans skrifter bliver stadig samlet og udgivet, selv her otte år efter hans død. Han er læst og elsket af såvel katolikker som protestanter og har flere bestsellere bag sig, bl.a. The Wounded Healer, som udkom i 70’erne.
Det, som kendetegner Nouwens bøger, er hans egen rejse – den indre og den ydre. Han rejste fra en stilling som universitetslærer på Yale og Harvard og levede en årrække blandt Perus fattige, for i 1986 at blive præst og medhjælper for mentalt handicappede på L’Arche Daybreak-fællesskabet i Toronto.
Nouwen tager os i sine bøger med på sin egen indre rejse. Ikke som ekspert, men som medvandrer. Hans rejse fra ørken til åbenbaring bliver også læserens. Han er skånselsløst ærlig om sit eget liv, sine svagheder og kampe. Biografien, der er skrevet om ham, hedder ikke uden grund The Wounded Prophet (Den sårede profet).

For dem med hjemve

Den fortabte søn vender hjem tager udgangspunkt i Rembrandts billede med samme titel. En bog, der handler om et maleri. Umiddelbart lyder det tørt og kun for kunstelskere. Men tag ikke fejl. Mødet med maleriet satte Nouwen ud på en åndelig rejse. Den følger vi gennem bogen. På rejsen bliver vi introduceret til lignelsens personer, der måles op ad Rembrandts liv, Nouwens liv og dermed læserens eget liv.
Som læser genkender man sig selv i både den fortabte søn og den ældste bror, men bliver også draget hjemad til Faderens favn. Hvis man kan forblive uberørt af budskabet i bogen, bør man tage sin puls og mærke efter, om man overhovedet er i live.
Den fortabte søn vender hjem er bogen for dem med „hjemve“ og længsel efter at være kendt af Gud. Dem, der ikke er tilfredse med en Ikea-Gud. Og til dem, som har begivet sig på vejen hjemad, er den en kær rejse-makker.

Henri J.M. Nouwen:
Den fortabte søn
vender hjem
160 sider
178 kr.
Boedal