Boganmeldelse
Stærk analyse af tidsånden

Ny bogserie viser ny side af den anerkendte profet Rick Joyner
Rick Joyner er – sammen med Paul Cain – en af de få profeter, der er tilbage efter den såkaldte profetvækkelse i USA midt i 1990’erne. Han er senest kendt for den profetiske allegori Den sidste prøve. Men i en ny bogserie om åndelig krigsførelse slår han over i lærertjenesten.Sådan overvinder du trold-domsånd, Sådan overvinder du racismens ånd og Sådan overvinder du fattigdoms ånd er de første tre i en serie på syv små bøger udgivet på Lychnos og Kildens forlag. I de to første bøger afslører Rick Joyner med profetisk skarphed den moderne tidsånd, og hvordan den kun alt for ofte sniger sig ind i kirken. Den tredje har vi ikke læst endnu, da den er lige på trapperne fra forlaget.
Især bogen om „troldomsånd“ er en øjenåbner, idet trolddom i Joyners terminologi betyder falsk åndelig autoritet. Med udgangspunkt i Bibelens beretninger om Saul og David viser han, hvordan en autoritet opretholdt på løgn og manipulation lukker op for trold-domsdæmoner. Og hvordan ærlighed og ydmyghed modvirker dette og gør os modtagelige for Guds sande autoritet. Jesus sidder på Davids trone, og det betyder, at hans sande autoritet udøves gennem tjenersind, mener Joyner.

Rick Joyner er med en ny bogserie om åndelig krigs-førelse slået over i lærertjenesten
Hvid magi i kirken

Rick Joyner hævder, at hvid magi har vundet indpas i kirken gennem manipulerende ledere. Han kalder den „karismatisk trolddom“:
„Det er en pseudo-åndelighed, som bruges til at få indflydelse eller kontrol ved at bære en superåndelig maske,“ skriver han. – „Det er en form for falske profetier, drømme og visioner, som sluttelig ødelægger og neutraliserer en menighed“ (s.18).
Joyner viser derefter otte symptomer på, at man er under angreb af trolddomsånder. Det ene symptom afløser det andet, indtil man er totalt underlagt: Mismod, forvirring, depression, tab af vision, manglende orientering, tilbagetrækning, fortvivlelse og nederlag. For hvert symptom anvises en kur ud fra Bibelen.

Hovmod og frygt

Sådan overvinder du racis-mens ånd lever ikke op til samme standard. Godt nok er analysen lige så skarp, men de konkrete løsningsmuligheder fortoner sig i generel bibelundervisning. Racisme næres ved hovmod og frygt, mener Joyner. Hovmod fra de overlegne og frygt fra de underlegne. Begge dele er lige farlige og må modvirkes ved… ja, her får vi en generel undervisning om grundlaget for kristen enhed, at Kristus på korset har nedrevet det gærde, som skiller jøder og hedninger og alle andre etniske grupper.
Bogen bærer tydeligt præg af at være skrevet til amerikanere, idet der gentagne gange peges på racefordomme mellem sorte og hvide amerikanere.

Journalistik under dom

I begge bøger får kristen journalistik en ordentlig en på hattepulen. Også her henvises til amerikanske tilstande, hvor kristne ledere hænges ud, og kristen splittelse vises for åben skærm. Det bliver ikke bedre af, at mange historier hviler på tyndt grundlag eller er direkte usande.
„Journalistikken er gået over stregen, hvilket har gjort den til en af de primære talerstole for ‘vore brødres anklager’“, skriver han. – „I dag er de kristne medier en af de største kilder til en dødelig gift, som spreder ødelæggelse i den vestlige kirke – ånden af uretfærdig dom“ (s. 55 i Sådan overvinder du trolddoms ånd).
Med hvilken ret gør den det, spørger Rick Joyner. Hvem har indsat dem? Denne interne selvjustits mellem kristne burde foretages af menighe-dernes ældste, ikke de såkaldte kristne medier, mener han. Han tror derfor, at ligesom dommen er gået over fallerede tv-prædikanter i 1990’erne, vil dommen ramme de kristne medier i dette årti.
Og således ender han alligevel i begge bøger med at profetere. Om det går i opfyldelse vil tiden vise, men uanset kan advarslerne hjælpe os at stramme op. Og den skarpe profetiske analyse af den moderne tidsånd er velgørende. For som altid er det sandheden, der frigør.

Rick Joyner:
Sådan overvinder du…
…trolddoms ånd
…racismens ånd
…fattigdoms ånd
50 kr. pr. bog
Lychnos, Kildens Forlag