Arbejdede i 44 år med hjertet i Afrika

Bjørg og Karl ved en festlig lejlighed – deres guldbryllup

Bjørg og Karl Lundager har brugt 44 år af deres liv på at arbejde i mission i Afrika.

Det har de nu skrevet en lille bog om, og det er sigende, at det er ungdomsorganisationen Afrika InTouch, som står for salget – og får overskudet til et ungdoms-projekt i Nigeria.
Bjørg og Karl er nemlig „rigtige“ missionærer med idealismen i behold og et stort hjerte for afrikanerne, som de har tjent med liv og sjæl.
Dengang de var ude i Nigeria og senere Tanzania, var livet ikke helt så sikkert og komfortabelt, som det er i dag.

Overfaldet af
åndemanere

De oplevede bl.a. at blive overfaldet en nat i en gæstehytte af åndemanere, som kastede store sten på hytten. Det var skræmmende, ikke mindst for deres søn Eivind, da døren til sidst gav efter, og en vild mand ville ind og slå missionæren ihjel. Det indrømmede han bagefter, da sagen kom for retten. Det lykkedes ikke, for Karl forsvarede sig, og Bjørg hjalp også til, så manden måtte flygte. Men senere blev han selv kristen ved Karls hjælp.
Det er dramatisk beskrevet i bogen, hvor der fortælles om mange andre situationer, hvor familien følte, at Gud holdt hånden over dem. Deres hengivne tro betød nemlig, at de oplevede Guds hjælp i det daglige arbejde og privatliv.
De troede på sagen. At være med til at udbrede det gode budskab om Jesus var det vigtigste i verden.
En del af prisen var, at de måtte sende deres eneste søn Eivind på skole i nabolandet Cameroun. For øvrigt en pragtfuld norsk skole i højlandet, og Eivind bor i dag i Norge.

Bygge Guds rige…

Karl var bygge-missionær. Han har opført mange kirker og klinikker i Afrika. Han opførte vandingsanlæg, så hospitaler og skoler kunne få rent drikkevand. Hans største og vigtigste bygningsværk i Nigeria var nok det fælleskirkelige teologiske præsteseminarium TCNN, som består af 19 bygninger!
Dengang var der ikke noget Danida til at hjælpe, så Karl måtte bruge lokale materialer for at få de møjsommeligt indsamlede penge til at slå til.
Murene blev bygget af soltørrede lerblokke, så de skulle under tag, før regntiden skyllede alt væk. Eternitpladerne skulle sendes helt fra Belgien, og de kom selvfølgelig ikke til tiden, og en kraftig tropestorm kom tidligere end ventet.
Amerikanske kolleger begyndte at kritisere, og i stormen gik den trængte bygmester Karl rundt mellem bygningerne og bad: „Herre, spar os! Alt det her er dit…“
Bygningerne holdt – men der var stadig ingen tagplader, og snart ville regnen komme.
Der var allerede kraftige regnskyl rundt omkring, men ikke på byggepladsen. Karl bad om, at hans byggeri ikke måtte skylle væk. Og regnen udeblev. De lokale landmænd var godt klar over, hvad forklaringen var; i slutningen af maj kom de til „Lundaga“, som de kaldte ham, og sagde: „Nu må vi have regn til vore marker, skynd dig at få tagene på, Gud kan ikke sende regn, før du har tag på dine bygninger!“
Først den 14. juni – længe efter at regntiden skulle være begyndt – kom tagpladerne, og håndværkerne arbejdede dag og nat for at få dem på.
SÅ kom regnen i stride strømme, og de afrikanske landmænd kom tilbage til Karl og sagde: Der kan du se, malam. Nu sender Gud regn, fordi du har fået tag på husene! Var det ikke det, vi sagde?“
Karl og Bjørg tilføjer ydmygt:
– Ofte er vore sorte venners tro på Gud langt større end missionærens…

Har noget på hjerte

Det er altid interessant og opmuntrende at møde mennesker, som tror på sagen og har satset deres liv på den.
For ikke at fremhæve sig selv har de skrevet bogen i 3. person. De arbejdede for en større sag. Bogens kapitler er også udstyret med spørgsmål, så den kan bruges i missions-studiekredse.
Parret undlader ikke at udtrykke deres kritik af noget af det useriøse missionsarbejde, der i dag foregår i nogle selskaber, hvor man har mistet gejsten. Men det er ikke en sur gammel kritik; det er visionære og erfarne folk, der taler.
Skal missionen igen blive til gavn, må man have mennesker i sving, der har noget af Bjørg og Karl Lundagers begejstring og seriøsitet. Både dem, der rejser ud og dem herhjemme.
De og vi må kunne synge med på den sang, som bogen slutter med: „Giv Jesus mig dit frelsersind…“
Luk mig i dine smerter ind og gør mig stærk og varm. Hjælp mig at skue med dit blik hvert folk, som liv og grænser fik, og bære verdens nød og skam med blikket vendt mod dig, Guds Lam, til døden tro, tålmodig, stærk og fro.

120 sider, 89 kr.
Forhandles af Afrika InTouch
Tlf. 86 76 18 64


Artiklen fortsætter efter annoncen: