Historiske gospel-cd’er

Naxos-serie med gospel-legender
introduceret med Robeson og ‘Gates’Pladeselskabet Naxos – kendt for et utal af anmel-derroste, moderne indspilninger af klassisk musik – udgiver bl.a. også markante historiske optagelser af meget andet end klassisk musik. Senest har man påbegyndt en serie med Gospel Legends.
De to første cd’er i serien er med Paul Robeson og Golden Gate Quartet – eller blot Gates.
Paul Robeson, der fik stor succes som spiritual-sanger i mellemkrigstiden, synger med sin flotte, udtryksfulde bas mange af de kendte spirituals, såsom Sometimes I Feel Like A Motherless Child, Nobody Knows The Troble I’ve Seen og Go Down, Moses, i alt 23 sange fra 1925-36.
På de fleste af numrene er Robeson akkompagneret på klaver af Lawrence Brown, der også synger med på nogle af numrene.
Golden Gate Quartet – vel nok 1930’ernes og 40’ernes mest populære gospelgruppe – hed oprindelig Golden Gate Jubilee Quartet – vokalkvartet-tens navn har intet at gøre med den berømte bro, men henviser til himlens „gyldne port“.
Den særdeles velsyngende kvartet synger på denne cd overvejende traditionelle gospel-sange, som ikke hører til standard-repertoiret, 22 numre indspillet i årene 1937-42.
Bortset fra trommer på nogle af de senere numre og guitar på et par af dem er der intet akkompagnement – det „laver“ de selv, så det også bliver helt overflødigt. Bemærkelsesværdigt ved deres sang i øvrigt dengang som nu er deres rytme; i 30’erne var de lige-frem udsat for, at præster klagede over, at de var for rytmiske!

For begge cd’er gælder det, at optagelserne er digitalt rensede, så alderen generer ikke under lytningen.
Et dejligt genhør med store navne fra tiden, før rocken „revolutionerede“ verden!
NJV
Paul Robeson:
Spirituals • 60 min
Golden Gate Quartet:
Gospel Train • 58 min
Cd’erne kan købes hos Kirkemusik.com
Pris pr. cd: 59 kr