IPSICC

Politikere laver trosgruppe

12 medlemmer af det israelske parlament, Knesset, har dannet en troskoalition for at fremme dialogen med de kristne
Knesset-medlem Yuri Shtern vil have en troskoalition af kristne og jøder, som arbejder til fordel for Israel.
Derfor etablerede han Knessets kristne alliancegruppe, hvor 12 medlemmer fra seks partier skal fremme dialogen mellem jøder og kristne.
-Knesset Christian Allies Caucus har allerede skabt større forståelse for den plads, som det israelsk-kristne forhold bør have i politik. Resultatet er, at både medier, Knesset, Udenrigsdepartementet og forskellige institutioner ser på dette som noget normalt, siger Yuri Shtern.

Nye allierede

Kristendom er ikke fremmed for Yuri Shtern, som flyttede fra Sovjetunionen til Israel i 1981. Mødet med den forfulgte kirke og arbejdet for, at Israel ikke skal blive isoleret, er de to hoveddrivkræfter bag Shterns engagement.
– Jeg mødte sande kristne fra både pinsekirker og ortodokse kirker, som blev forfulgt af sovjetiske myndigheder. Det var kristne med en tro, som ikke var ødelagt af politik og bureaukrati, og jeg deltog også i deres gudstjenester.
– Israel kommer aldrig til at stå helt alene. I den jødiske historie har der altid været lande, som har støttet jøderne. Gud har altid sørget for en ny allieret, hvis de gamle faldt, og jeg forsøger at finde ud af, hvem det kan være i den nye verden.
– I mange år troede jeg, at vores nye allierede ville blive Rusland og andre tidligere sovjetstater, men det er mindre opnåeligt nu end for ti år siden. Jeg har imidlertid ikke mistet håbet om, at de østeuropæiske og centralasiatiske lande fortsat vil vise sig at være bedre allierede end vesteuropæerne, siger Yuri Shtern.

Fælles bibel

For Shtern er det noget helt naturligt, at jøder og kristne danner en alliance.
– De ti bud eksisterer kun i jødedom og kristendom. Du finder den hverken i islam eller i nye sekter. Den er selve platformen i vores kulturer.
– Vi må skabe en forståelse af fælles rødder og fælles værdier. Det betyder også, at kristne har brug for at komme til Israel for at få forståelse for deres egen sjæl og deres egen vej, mener han.
– Det, som sker med Israel, vil også forme de kristnes fremtid. Det er vigtigt at skabe forståelse for, at vi har fælles rødder, tro og skæbne.
– Jeg tror ikke, at det er jøder eller kristne, som har gjort dette til en religiøs konflikt. Og du kan ikke klare dig i kampen mod en åndelig udfordring alene ved brug af teknologi, politisk fornuft og rationel tankegang. For at imødegå tro har du brug for tro. Én, der er åndeligt tom, kan ikke konfrontere en åndelig udfordring fra andre, mener Shtern.

Fælles bønnedag

Knessets kristne alliance- gruppe støtter også et initiativ fra Robert Stearns i Eagel Wings om at gøre den 1. oktober til en bønnedag om fred for Jerusalem. Målet er, at mindst 50 millioner kristne i 75 lande skal bede om fred for Jerusalem. Vi har også taget kontakt til chefrabbinere for at få jøder til at bede på den samme dag.

– Vidar Norberg/jeli