10 år med Alpha-kurser

Det populære introkursus til kristentroen, Alpha-kurset, har dette efterår tiårsjubilæum i Danmark. Lige siden den spæde begyndelse har fysioterapeut Bess Serner Pedersen været med og er i dag ansat to dage om ugen på det landsdækkende Alpha-kontor.
Et Alpha-kursus består af en række aftener, hvor kursisterne begynder med at spise sammen, hvorefter man lytter til et foredrag om dagens emne for til sidst at gå i mindre grupper, hvor man debatterer samme emne. 230 danske kirker afholder Alpha-kurser, og de sidste fire år har 12.000 danskere deltaget i et Alpha-kursus. Statistikken for kursets seks første år er usikker, men her var tallet noget lavere.
Da Bess Serner Pedersen i 1994 dukkede op i Karlslunde Strandkirke for at lytte til den engelske præst Nicky Gumbels foredrag om Alpha-kurset, var det med store forventninger. Under et besøg i London havde hun nemlig mødt nogle, som sagde til hende, at Alpha-kurset skulle vi bare have i Danmark.
Alpha er udviklet af Nicky Gumbel, som er præst i den anglikanske londonkirke Holy Trinity Brompton.
– Da jeg lyttede til Gumbel sagde det indeni mig: Det er det der, jeg har ledt efter. Jeg er ikke fra et troende hjem, og da jeg som 17-årig blev kristen, tænke jeg: Der er godt nok noget, jeg er gået glip af her. Derfor ville jeg fortælle alle andre, hvad de også gik glip af, men de løb nærmest skrigende bort. Men da jeg hørte om Alpha, sagde jeg til mig selv: Det er nok noget, der duer, så folk ikke løber skrigende bort.
Bess Serner Pedersen er gift med sognepræst i Skt. Nikolai Kirke i Holbæk, og sammen med ham og andre fra kirken gik Bess i gang med sit første Alpha-kursus i efteråret 1994.
– Vi oversatte materialet fra engelsk til dansk uge for uge. Vi var sammen med et par andre kirker de første, som holdt et Alpha-kursus her i landet, og det var mest folk fra kirken, som deltog. Alt var nyt, og vi kvajede os og gjorde meget forkert. Jeg husker blandt andet aftenen med emnet „Helbreder Gud i dag?“. Det var total kaos og en katastrofe, men alligevel oplevede folk Gud og flere blev helbredte. Generelt var folk begejstrede efter det første kursus – både dem fra kirken, og dem, der ikke var vant til at gå i kirke.
Siden da har Bess Serner Pedersen medvirket i yderligere 12 Alpha-kurser og går efter en pause på to år i gang med sit 14. kursus dette efterår.
I 1998 var der så mange Alpha-kurser i Danmark, at der var behov for at sætte det i system og ansætte en person, til at koordinere og samle arbejdet. Og da Bess arbejdede freelance som fysioterapeut passede hun perfekt til jobbet. Siden da er det blevet til væsentligt mere Alpha og markant mindre fysioterapi for hele Danmarks travle Mrs. Alpha.