Danskere sender nomadebørn i skole

Kristen nødhjælpsorganisation har i Kenya bygget en skole til fattige nomadebørn Garissa op mod den somaliske grænse er et forsømt område af Kenya. Her lever mange nomadefamililer, men kun få af børnene herfra går i skole, og de, der er så heldige, har så lavt et gennemsnit, at de ikke kan gå videre til andre uddannelser.

Muslimske nomadebørn i det nordøstlige Kenya får på danskbygget skole mulighed for at tage en uddannelse og dermed forbedre deres velfærd

Det har International Aid Services (IAS) med base i Danmark nu gjort noget ved. IAS er pinsekirkernes nødhjælpsorganisation, og de har opført en skole, hvor 300 børn netop er gået i gang med et nyt skoleår. Det oplyser IAS i en pressemeddelelse.
76 nomadebørn går i børnehaveklasse, 221 børn i grundskole og 25 i overbygningen. Skolens første klasselokaler blev opført i 1998, og i dag er skolen blevet kåret som den bedste skole i Østkenya.

På livets frontlinie

Det stiller nogle særlige krav til skolen, at dens elever er nomadebørn. Således blev sidste år to sovesale med 32 senge i hver færdige. Det tørkeramte område har også brug for vand. I år er der boret flere brønde, og en vindmølle fra Danmark pumper vandet op. Og fordi børnene, der før var en indtægt for familierne, fordi de passede geder og kameler, i kraft af deres skolegang er blevet en udgift, har nomaderne brug for en økonomisk håndsrækning til skolepengene. De fleste børn støttes gennem fadderskaber fra Danmark.
Skolegangen i Kenya begynder allerede, når børnene er tre år, og eleverne modtager først undervisning i landets to vigtige sprog – engelsk og swahili – da nogle børn kun taler det lokale stammesprog. Senere undervises de i alle obligatoriske skolefag og får et gratis måltid mad.

Bistand giver goodwill

Nomaderne i det nordøstlige Kenya er primært muslimer, men tager gerne imod hjælpen fra danske kristne. En oversvømmelse i 2002 gjorde 3000 mennesker hjemløse – men her trådte danskerne til med bistand for 400.000 kr. – heraf var de 240.000 kr. fra Danida – til mad, tøj, medicin, tæpper og presenninger.
Men også på længere sigt er den muslimske nomadebefolkning blevet klar over, at uddannelse er forudsætning for arbejde og dermed den eneste vej ud af fattigdom. Og derfor sender de gerne deres børn i den kristne skole.
– jeli