Lykken er at bo i Afrika

Inge Marie og Leif Sonne er hjemme efter fire års arbejde for MAF i Tanzania – men kun for at rejse ud igen om et halvt år for LM til Mwanza ved VictoriasøenDe sidste fire år har Leif Sonne været optaget af at holde IT-udstyr og e-mail-forbindelser i orden i Tanzania.

Leif og Inge Marie Sonne har mod på endnu en periode i Tanzania – denne gang med litteratur-arbejde

Leif og Inge Marie har nemlig været udsendt for Mission Aviation Fellowship – ikke for at flyve, men for at tage sig af IT-kommunikationen. Det indebar bl.a. at servicere 25 PC’er og to servere.
Og det er ikke så ligetil i Afrika, hvor tingene endnu ikke er så strømlinede, som i resten af verden.
Nogle af e-mail-forbindelserne til 380 brugere måtte i starten etableres via kortbølgeradio eller satelit-telefon, hvor der ikke var almindelig telefon.
– Men der er sket en enorm udvikling, specielt med indførelsen af mobiltelefoner, som vi nu ser overalt. Og internet-forbindelserne er nu også meget bedre, konstaterer Leif.
– Nu kan vi f.eks. sidde i Dodoma og overføre penge på vores konto i Danmark.
Leif har nu overladt sit job til en afrikansk medarbejder.
Men det betyder ikke, at han og Inge Marie er færdige med Afrika. Langtfra:
– Vi kan godt li’ at arbejde i Afrika, siger Inge Marie.
– Afrikanerne er rare mennesker, og ens hverdag er ikke så stresset som herhjemme. Alene det, at der hver dag bliver mørkt ved seks-tiden, lægger jo en dæmper på folk.
Ægteparret fortæller om stor vækst i kirkerne. De officielle tal er, at en tredjedel er muslimer, en tredjedel kristne og en tredjedel animister. Men reelt er der mange flere kristne, mener de.
– I Tanzania er folk meget åbne for det kristne budskab, fortæller Leif. Han holdt for nylig et gartnerkursus og efter lokal skik var der indlagt en bibeltime hver dag. Her besluttede tre af deltagerne at tage imod Jesus.
– Så mangler der ganske vist noget oplæring, men det gode ved afrikanerne er, at de ikke tvivler på, at der findes en Gud. Det er de overhovedet ikke i tvivl om. Om Gud så er Allah eller vores Gud eller noget andet, det kan man diskutere. Men at Gud eksisterer, det er givet, fortæller Leif.
Inge Marie fortæller, at Jesus-filmen „The Passion“ også i Tanzania har fået mange til at spørge om, hvem Jesus egentlig er.
– Jeg får jævnligt besøg af nogle kvinder fra de velstående kredse. Nogle er hinduer, nogle muslimer. I forbindelse med påsken så vi filmen, og vi talte meget om den. En af kvinderne inviterede os bagefter med til sin søns bryllup – som varede i tre dage!
Nu skal Inge Marie og Leif et halvt år på LM’s bibelskole i Hillerød, og så rejser de tilbage til Tanzania, hvor de skal arbejde i Arusha med litteratur. Byen ligger helt oppe ved Victoriasøens sydlige bred.
Dér bliver de nok naboer til et andet dansk missionærpar, Ingrid og Jørgen Markussen, der er udsendt af BDM.
Afrikanerne er meget interesserede i kristen litteratur, og bøger er Inge Maries store interesse. Så de ser frem til en ny spændende periode.
Henri.