Næstekærlighedens herberg piftes op

Israelske håndværkere er ved at renovere det herberg, hvortil den barmhjertige samaritaner ifølge traditionen bragte en forslået, jødisk mandIsraelere er i gang med at renovere „Den Barmhjertige Samaritaners Herberg“ på vejen mellem Jerusalem og Jeriko.

En vagt overvåger byggeriet og de arkæologiske udgravninger ved Den Barmhjertige Samaritaners Herberg. Foto: KPK

Stedet er kendt, fordi det knyttes til Jesu lignelse i Lukas 10, 25-36.
  – Arkæologien fortæller, at dette er et gammelt stoppested. Man har fundet rester af en gammel byzantinsk kirke, et tyrkisk herberg, og ikke langt herfra er det rester efter korsfarerne. Stedet ligger på en bakke, hvor folk og dyr kunne finde hvile samtidig med, at myndighederne havde en kontrolpost, som var beskyttet mod røvere, forklarer Amir Orli, en turistguide med speciale i bibelsk arkæologi.
– Fortællingen om den barmhjertige samaritaner er en lignelse, og det er kun traditionen, som fortæller, at det var her, begivenheden fandt sted. Men hvem ved, om 50 år vil mange måske stoppe her, fordi man tror, at det rent faktisk skete netop her, funderer han.

Historien gentager sig

Porten til Den Barmhjertige Samaritaners Herberg er i øjeblikket lukket. Bag porten banker og saver snedkere og tømrere, mens arkæologer børster jord og støv af ruiner. En hyggelig israelsk vagtmand med automatgevær bevogter stedet imens.
Turistministeriets guide påpeger, at Jesus har haft mulighed for at benytte en genvej over bjerget, når han skulle fra Galilæa til Jerusalem. Men på den tid var jøderne lidt bange for samaritanerne, som blev regnet som fjender. Derfor gik de fra Jerusalem til Jeriko og sandsynligvis op gennem Jordandalen frem for at tage den direkte vej gennem samaritanernes område.
I dag kan man skyde genvej gennem det palæstinensiske Ramallah, men jøderne er utrygge ved palæstinenserne, og derfor benytter man igen vejen fra Jerusalem via Jeriko og Jordandalen, når man skal til det nordlige Israel. Dermed gentager historien sig selv.
Vidar Norberg/jeli