Det skæve tårn i Köln

TYSKLAND: Köln er kendt for sin fantastiske domkirke, som er et mesterværk inden for gotisk arkitektur og en af Tysklands mest populære turistattraktioner.

Det skæve tårn i Köln under afstivningen

Alligevel må domkirken i disse dage se sig skubbet til side af en kirke så ydmyg og ødelagt af krig, at den ikke engang er aftegnet på de lokale kort.
Den rivaliserende attraktion, St. Johann Baptist Kirke, har nemlig noget, som domkirken ikke kan matche: et hældende tårn.

Det nye Pisa

I øjeblikket er man i gang med at grave en metrotunnel ikke ret langt fra kirken, og for et par uger siden begyndte kirkens klokketårn så småt at synke lidt i den ene side. Tårnet skred knap en meter mod nordvest, før man fik det stabiliseret ved hjælp af nogle meget store kraner. Siden da er tusinder af turister flokkedes om tårnet for at tage billeder, og driftige personer har fremstillet bunker af T-shirts med ordlyden „Det skæve tårn i Köln“, ligesom det lokale turistkontor har overvejet, om man skulle benytte sig af et symbol, som, man gerne indrømmer, er vartegnet for en anden europæisk by.
– Köln har allerede flere paralleller til Pisa, siger en talsmand for turistkontoret, Olaf Pohl.
– Vi har et varmt klima, vi er meget katolske, og vi har en masse kirker. Og nu har vi vores eget skæve tårn, hævder han uden at skele til de turister, som uden for hans kontor strider sig igennem den kolde, nordeuropæiske blæst.

1000 år gammel

Nu diskuterer man så i Köln, om man skal rette det 40 meter høje tårn op, lade det blive stående i skæv tilstand eller, hvis en genopretning er for dyr, bygge et helt nyt tårn.
St. Johann Baptist Kirken har rødder, som går mere end 1000 år tilbage og er således ligeså gammel som byens domkirke. Under Anden Verdenskrig blev 70 procent af kirken bombet, og i slutningen af 1940’erne besluttede man at genopføre kirken i en ny stil. Tårnet kom til i 1962.
– jeli