Mission Øst holder ud i Taleban-land

Efter en kortvarig tilbagetrækning af frygt for terror er Mission Øst i fuldt sving igen AFGHANISTAN: Den danske internationale hjælpeorganisation Mission Øst er efter 10 dages fravær tilbage i Afghanistan.

På trods af, at de lokale medarbejdere udsættes for trusler om terror og tørre tæsk har Mission Øst valgt at forsætte deres arbejde i Afghanistan

Under landets første frie valg trak organisationen sine hjælpearbejdere ud af landet af frygt for terror, men holdet er nu tilbage og arbejder igen for fuld styrke. Det oplyser organisationen i en presse-meddelse.
Siden det frygtede Taleban-styre faldt i slutningen af 2001, har Mission Øst hjulpet den afghanske befolkning med at genopbygge deres krigshærgede land. Mission Østs hjælpearbejdere har bl.a. sørget for, at de fattigste afghanere har fået mad, rent drikkevand og en chance for at få lægehjælp, men under præsidentvalget for knap tre uger siden trak hjælpearbejderne sig midlertidigt ud af landet. De rejste til nabolandet, Tadsjikistan, hvor Mission Øst også har projekter. Årsagen til evakueringen var frygt for terror.

Medarbejder fik tæsk

Næsten 1.000 personer – Nato-soldater, afghanske styrker, internationale hjælpearbejdere og civile – er blevet dræbt i Afghanistan det forløbne år. Især trusler og terror mod neutrale hjælpeorganisationer som Mission Øst er taget til i styrke. I august blev en af Mission Østs afghanske medarbejdere således overfaldet af tre mænd. Manden overvågede genopbygningen af en 43 km. lang vej i et isoleret bjergområde i det nordøstlige Afghanistan. Vejen vil betyde en afgørende forbedring af levestandarden for tusindvis af mennesker i området.
Ikke desto mindre blev medarbejderen slået hårdt, hængt op i et reb med hovedet nedad og truet til at lade være med at arbejde for internationale hjælpeorganisationer.
Han slap for yderligere mishandling, men Mission Øst besluttede sig alligevel for at lave en midlertidig tilbagetrækning under valget.

Lang vej til demokrati

Afviklingen af præsidentvalget gik imidlertid fredeligere end forventet, så nu er Mission Øst-holdet tilbage og arbejder igen for fuld styrke, selv om det ikke er uden risici.
Generalsekretær for Mission Øst, læge Kim Hartzner, siger:
– Valget i lørdags var ikke noget mønstereksempel på demokrati, men de millioner, der mødte op for at stemme, viste, at de tager afstand fra lovløshed og selvudråbte magthavere. De fortjener det internationale samfunds støtte. Afghanernes vej mod fred og demokrati er stadig lang og skrøbelig. De har brug for vores hjælp mere end nogensinde før. Derfor bliver vi i landet.
– jeli