Fra Brande til Brasov med nødhjælp

Brugt dansk udstyr sendes i denne uge til Rumænien for at forbedre et hospital og nogle sigøjnerskoler i området omkring byen BrasovBRANDE: – Der er stort set mangel på alt! – udbryder Bent Ole Sørensen fra International Aid Services (IAS), der har kontor i landsbyen Blåhøj i Brande Kommune.

Mange rumænske børn lever under kummerlige forhold, og det er børn som disse, IAS er med til at hjælpe

Derfor sender han i denne uge en lastbil af sted med skoleborde, stole, hospitalssenge og madrasser til byen Brasov i Rumænien. Selv om byen er på størrelse med Århus, mangler hospitalet det mest basale udstyr.
– Sengene er under al kritik, flere af madrasserne er af meget dårlig kvalitet, som de gamle krøluldsmadrasser, jeg kan huske fra min mormors hjem, fortæller Bent Ole Sørensen.

Kostbar transport

De mange senge og madrasser kommer fortrinsvis fra Grindsted Sygehus, og de fleste skolemøbler fra en midtjysk landsbyskole. Når møbler og madrasser først er proppet ind i lastbilen, bliver alle huller og mellemrum fyldt ud med genbrugstøj- og tæpper, så man får udnyttet den kostbare transport bedst muligt. Det koster 18.000 kr. at sende en lastbil til Rumænien.
Skolemøblerne bliver leveret til skoler i omegnen af Brasov. Et område, hvor IAS sidste vinter hjalp 1.500 fattige sigøjnere med at få tag over hovedet, så de kunne klare sig igennem den barske, rumænske fastlandsvinter.
Der bor omkring en halv million sigøjnere i Rumænien, hvilket svarer til 2,5 procent af de i alt 22 millioner indbyggere.
– jeli