IM vil skabe netværk for eneforældre

– Aleneforældre har brug for et forum, hvor de kan puste ud, mener familiekonsulentMange enlige forældre har svært ved at finde sig til rette i kirker og missionshuse. Ikke bare er det en byrde at komme afsted til møder med børnene eller at få dem passet. Mange oplever også, at andre kristne har berøringsangst.

Inger Nørgaard er familiekonsulent i Indre Mission og primus motor i nyt netværk for enlige forældre

Derfor er Indre Missions familiekonsulent Inger Nørgaard gået i gang med at oprette et særligt netværk for forældre, der på grund af skilsmisse, ægtefællens dødsfald eller andet er alene med deres børn.Initiativet til det nye netværk kommer ikke fra hende selv, men fra en gruppe aleneforældre, som Inger Nørgaard for nylig var sammen med.
– Aleneforældrene har brug for et pusterum, hvor de kan møde mennesker i samme situation. Mennesker, som kan nikke genkendende til deres oplevelser, som kender hverdagens problemer, når man er alene med børnene, siger Inger Nørgaard.

Flere enlige

I første omgang vil hun lave en adresseliste, som aleneforældrene kan skrive sig på. Senere skal arbejdet udbygges med regionale møder, kurser og andre tilbud. De første aktiviteter løber af stabelen i 2005.
Allerede nu er hun i gang med at formulere et brev, som skal sendes ud til kontaktpersoner over hele landet. Brevet fortæller om visionerne for netværket og opfordrer de enlige forældre til at skrive sig på adresselisten.
Men arbejdet skal ikke bare dække forældrenes behov, understreger Inger Nørgaard.
– Vi vil gøre meget ud af også at tage hensyn til barnets tarv. Uanset om barnet har oplevet, at forældrene er blevet skilt, eller at den ene forælder er død, så er der nogle oplevelser, som skal bearbejdes professionelt, forklarer hun.
Inger Nørgaard har intet gæt på, hvor mange enlige forældre, der er tilknyttet Indre Mission, men hun er overbevist om, at tallet er stigende.
– Familiernes opløsning er ikke gået hen over hovedet på de kristne sammenhænge. Det tror jeg, alle kirkesamfund kan nikke genkendende til. Desværre, siger hun.

Berøringsangst

Derfor er netværket for enlige forældre heller ikke tilstrækkeligt. Inger Nørgaard håber, at det nye tiltag vil sætte så meget fokus på de enlige forældre, at folk rundt om i missionshusene mister lidt af berøringsangsten.
– De enlige forældre har svært ved at komme afsted til møder og gudstjenester. Derfor har de ofte behov for, at nogen kommer og besøger dem, hvis de skal se andre mennesker i løbet af dagen.
– Jeg oplever, at mange ikke rigtig ved, hvad de skal sige. Men ofte er det slet ikke nødvendigt at sige noget, det er vigtigere bare at være der. Og andre gange kan det være en stor lettelse for den enlige mor eller far, hvis nogen tilbyder for eksempel at grave haven, siger hun.
I Indre Mission har mange enlige forældre været tilknyttet UNO-arbejdet, som henvender sig til enlige generelt. Men der er stor forskel på de problemer, man har, hvis man er alene med sig selv, og hvis man er alene med sine børn, siger Inger Nørgaard.
Derfor mener hun, at de enlige forældre har behov for deres eget netværk.