Mere sort mission, tak

USA: Da hun var missionær i Nairobi i Kenya plejede Chiffon Chambers at krumme tæer, når afrikanere – alt for ofte – spurgte hende, hvorfor de fleste amerikanske missionærer er hvide. Selv er hun sort.

Debra Berry leder flere hundrede kvinder i bøn under “Sisters Who Care”-konferencen. Foto: Kent Harville

Opfattelsen af missionærer som hvide mennesker er Chambers og en række andre kvinder i USA besluttede på at forsøge at ændre. Derfor har de i dette efterår for andet år i træk arrangeret en tredages konference kaldet „Sisters Who Care“. Omkring 300 afrikansk-amerikanske kvinder fra 21 forskellige stater deltog i konferencen, hvor de kvinde til kvinde kunne more sig og tale ligefremt om de udfordringer, som sorte kvinder står over for samt om den styrke, som de har opnået ved at forholde sig til de samme udfordringer. Det skriver Baptist Press i deres nyhedsbrev.
Mission er for alle
Chiffon Chambers gjorde i en tale opmærksom på, at de sorte har en tabt missionsarv at gøre krav på, idet den allerførste amerikanske missionær var en sort mand, som blev udsendt i 1782.
– Min pointe er, at Satan prøver at overbevise os om, at mission er den hvide mands tjeneste, og den køber vi uden videre, erklærede hun.
– Men missionsbefalingen (Mattæus-Evangeliet 28:19-20, red.) er for alle folkeslag og ikke kun for dem med europæiske aner, fortsatte hun til forsamlingens larmende applaus.
Det, som trak de sorte tilbage fra missionsområderne og drog deres opmærksomhed indad til egne kirker, var et samtidigt tab af opbakning fra både missionsselskaber, som var domineret af hvide, og fra kolonimagterne i Afrika.
Konferencen hyldede også historiske personer, som har været en rollemodel for sorte missionærer. Det drejede sig for eksempel om Nannie Helen Burroughs, der organiserede sorte kvinder og sendte dem ud som missionærer omkring forrige århundredskifte.
Hemmeligheder hindrer
En af hindringerne for de missionsmotiverede kvinder er et kulturelt pres, som vil have dem til at holde på deres hemmeligheder, mente en anden konferencetaler, professor Gordon fra Kansas.
– Vi har en masse hemmeligheder i vores liv søstre. Alt for mange af os saboterer vores egne liv, fordi vi ikke har forligt os med, hvad der skete med os i fortiden. Kristus er vores arv, og han har slettet vores fortid. Det er på tide, at vi begynder at fortælle vores historie, fastslog hun.
Konferencedeltagerne fik hele vejen igennem stærke opmuntinger til at fortælle deres historie om tro på og liv i Jesus til mennesker, som ikke tror på ham.
– Milliarder af mennesker har aldrig hørt om Jesus Kristus, sagde Chiffon Chambers og fortsatte:
– I den afrikanske bush tilbeder de sten eller ofrer tyre. Mit hjerte sørger over dem, for Gud har skabt en natur i dem, som længes efter at tilbede ham – de er bare ikke selv klar over det.
– jeli