Tjenstlig påtale til kristen læge

Lægen og forfatteren Thomas Teglgaard har fået en tjenestlig påtale, fordi han
kritiserer, at dæmonbesatte får diagnosen psykisk sygeHILLERØD – Den kristne læge og succes-forfatter Thomas Teglgaard er faldet i unåde på sin arbejdsplads, Hillerød Sygehus. Årsagen er, at han i et interview har kritiseret psykiatere for at være arrogante og opfordret dem til at være mere åbne overfor det åndelige.

Den kristne læge og forfatter Thomas Teglgaard har udgivet en række bøger

– Psykiatere optræder generelt arrogante, når en patient kommer og siger, at han er besat af en dæmon. Hvis patienten ikke kan bringes til at forstå, at de stemmer, han hører, eller at de personer, han ser, ikke eksisterer i virkeligheden, så vil psykiateren konkludere, at patienten er psykotisk eller paranoid skizofren. Men det kunne jo være, at han i stedet var besat af en dæmon.
Det udtalte Thomas Teglgaard i weekenden i et interview med Ritzau. Samtidig erkender han, at han i enkelte tilfælde har drøftet muligheden for dæmonbesættelse med patienter, der var indlagt med psykiske lidelser.
Det er faldet sygehusledelsen så meget for brøstet, at den indkaldte den 34-årige læge til en tjenstlig samtale tirsdag.
– Vi kan ikke acceptere en behandling på psykiatrisk sygehus, som ikke følger en moderne evidensbaseret psykiatrisk behandlingsmetode. Derfor har jeg bedt den lægelige chef om at gå ind i sagen og lave en undersøgelse af, hvad der rent faktisk er foregået, siger den øverste chef for psykiatrisk sygehus, Marianne Wiese til Ritzau.

Næse og mundkurv

Under samtalen tirsdag tildelte sygehusledelsen Thomas Teglgaard en næse og meddelte ham, at der fremover vil blive holdt særligt øje med hans arbejde.
– Han har fået besked på, at hans virke fremover på sygehuset vil være underlagt skærpet opmærksomhed, og det vil ikke blive accepteret under nogen omstændigheder, hvis han begynder at drøfte djævleuddrivelse med patienterne, siger Hillerød sygehus’ lægelige chef Peter Treufeldt til Ritzau tirsdag.
Anklagerne går ikke på, at Thomas Teglgaard selv skulle have forsøgt sig med at drive dæmoner ud af patienterne. Men at han i enkelte tilfælde blot har henvist en patient til en præst, fordi han mente, at patienten ikke var psykisk syg, men måske besat af en dæmon.

Helt udramatisk

Det er der sådan set ikke noget usædvanligt i, fastslår sognepræst ved Betlehemskirken i København Erik Hviid Larsen, der jævnligt og helt udramatisk får henvist patienter, som måske er besatte, fra købehavnske sygehuse.
– Jeg får også af besøg af folk, som jeg vurderer har en psykisk lidelse, og som jeg råder til at gå til læge, men trafikken går også den anden vej, siger Erik Hviid Larsen til BT.
Han kalder Teglgaards udtalelser for modige.
Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Thomas Teglgaard selv, der overfor Ritzau siger, at han tager påtalen til efterretning.
For få måneder siden udgav han romanen Uddrift, der netop handler om en læge på en psykiatrisk afdeling, der oplever, at indlæggelser ikke altid skyldes psykiske lidelser, men kan skyldes besættelser.