Fra den kinesiske undergrundskirke

Utrolige beretninger fra en kirke, der lever i „den over-naturlige dimension“Bogen Liljer blandt torne rummer en række korte vidnesbyrd fra kristne i Kina, som er med i den forfulgte undergrundskirke fremfor den statslige og statskontrollerede tre-selv-kirke.Den, som kender lidt til beretningerne fra Kina, vil næppe blive skuffet. Her er utallige eksempler på Guds mirakuløse indgreb, helbredelser, enkelte dødeopvækkelser, befrielser og beretninger om de kinesiske kristnes lidelser og tilmed vækkelser i fængsler. Nogle beretninger er næsten utrolige, men under alle omstændigheder er de vidnesbyrd om en kirke, der lever i den overnaturlige dimension, og som er overgivne til Herren, og som lever et sejrende liv, manglen på bibler, og uddannelse til trods.

Ingen navne, ingen tider

De enkelte beretninger er stort set anonymiserede, men det kompenseres i nogen grad af, at der i bogen er en række fotos fra undergrundskirken, fra møder, forbønssituationer, dåbshandlinger med videre, så man i det mindste kan danne sig et billede af de rammer, som beretningerne finder sted i.

Kortfattede historier

Bogen lider dog under, at de enkelte vidnesbyrd er kortfattede, løsrevne fra hinanden og omhandler forskellige personer. Der er ofte mange mirakler beskrevet på meget lidt plads, og nogle gange skitseres de nærmest bare som begivenhederne i øvrigt. Ganske vist er nogle af Bibelens beretninger også kortfattede, men dog længere end her, og i Bibelen kender man personerne, hvilket man stort set ikke gør her på grund af anonymiseringen. Det gør det lidt sværere at leve sig ind i beretningerne. Og når man for eksempel kan afslutte en beretning med ordene „…to måneder senere blev han helbredt og undslap på mirakuløs vis fængslet og Kina, ligesom den lille pige undslap døden,“ ja, så er det altså for kort! Kom der en engel og befriede ham og førte ham over grænsen, eller blev han blot uventet løsladt og fik et visum? Alt kan ligge i sådanne ord, og det er uklart, om man bør forestille sig et fænomenalt mirakel eller et sammenfald af heldige omstændigheder.

Trussel fra ukendt sekt

Sidst i bogen er der et kapitel dedikeret til truslen fra en sekt, kaldet „Eastern Lightning,“ hvilket måske kunne være redigeret ud, al den stund, danske læsere næppe har den inde på livet. Faktisk synes dens lære at være så absurd, at det var mere interessant at få at vide, hvordan den på noget tidspunkt har kunnet infiltrere undergrundskirken og vinde tilhængere.

Hjerte til hjerte vidnesbyrd

Sådanne småting trækker lidt fra i helheden. Der er næppe grund til at betvivle den seriøsitet, hvormed forfatteren har udvalgt vidnesbyrdene, men som historisk dokument er bogen ikke særlig anvendelig, dertil er beretningerne for vanskelige at identificere og verificere. Men som et hjerte til hjerte vidnesbyrd fra kirken i Kina fungerer den, og er man i forvejen interesseret i forholdene for de kristne i Kina, bør man ikke snyde sig selv for denne bog.

„Peter“:
Liljer blandt Torne
125 kr. • Karisma