Tro kan måske forlænge liv

Danskernes relativt korte levealder skyldes ikke kun usund levevis, men også manglen på noget at tro på. Det viser et forskningsprojekt, som psykolog Peter la Cour har stået bag.

Troende reflekterer over tilværelsen på en dybere måde end ikke-troende, mener overlæge Christoffer Johansen

Resultatet har fået Kræftens Bekæmpelse til at afsætte penge til endnu et projekt, der skal afdække, om religiøse mennesker så også har mindre risiko for at få kræft, og om tro kan hjælpe på overlevelsen, skriver Kræftens Bekæmpelse.
En lignende undersøgelse blev for flere år siden gennemført på personer med tilknytning til Adventistsamfundet. Og den undersøgelse viste faktisk, at medlemmernes sunde livsstil betød en lavere forekomst af kræftformer, der skyldes alkohol og tobak.
– Hypotesen er, at mennesker, der bekender sig til et trossamfund, har en lavere forekomst af kræft, siger lederen af projektet overlæge Christoffer Johansen fra Institut for Epidemiologisk og Psykosocial Kræftforskning.

Dybde og forståelse

Forskeren mener, at én ting er, at troende mennesker lever på en sundere måde og dermed nedsætter risikoen for kræft. En anden ting er det sociale fællesskab i et trossamfund og den støtte, som man kan give hinanden, og som kan have indflydelse på, hvordan en alvorlig sygdom tackles, hvis situationen opstår. I et trossamfund kommer der så oveni et eksistensielt rum, hvor dybde og forståelsen af sig selv er helt central for, hvordan man kommer igennem en kræftsygdom.
Christoffer Johansens foreløbige teori går på, at troen hjælper mennesker til at reflektere over tilværelsen på en dybere måde end ikke-troende. Og det kan påvirke evnen til at handle på trods af sygdom, og dermed måske have indflydelse på overlevelsen.
– Hvis troende mennesker har en lavere forekomst af kræft, så rækker det jo langt ind i vores andres liv. Det vil være dokumentation for at forebyggelse virker, siger han.
– Nu går vi ud og kigger på, hvem der har lav risiko for kræft, og hvis hypotesen holder, så har vi jo allerede eksemplerne på, at en bestemt levemåde virker.
Pengene til forskningen kommer blandt andet fra projektet Religion i det 21. århundrede, hvor fem fakulteter fra Københavns Universitet er gået sammen om at give penge til forskning i sammenhængen mellem blandt andet religion og sundhed.
– ole