50 synger påsken ind i Vejle og Grindsted

Zimmermann Ensemblet medvirker på gamle instrumenterVEJLE – Påskekoncerten Palmesøndag i Vor Frelsers Kirke i Vejle er en stor musikalsk begivenhed.

Erik Linow leder opførelsen

Organisten Erik Linow, der jævnligt anmelder klassisk musik i Udfordringen, har i mere end 10 år stået for de tilbagevendende påske, – jule, og andre korkoncerter, hvor der altid er fornem musik på programmet. Han forsøger hvert år at finde et stort klassisk påskeværk – gerne et af de lidt mere ukendte.
Øvningen har stået på hele foråret og kulminere med 2 koncerter palmesøndag. Om eftermiddagen er det først i Vor Frelsers Kirke, og om aftenen i Grindsted kirke. Der er entré til koncerten.
I år har Erik Linow og sangerne kastet sig over Carl Heinrich Grauns Påskeoratorie „Der Tod Jesu“ fra 1754.
– Det er smuk og pompøs kormusik i særklasse, siger erik Linow. Og værket, som måske er forholdsvis ukendt herhjemme, er faktisk et hovedværk indenfor barokkens passionsmusik.
– Det var faktisk den mest opførte af alle passioner – dvs. musik med Jesu lidelseshistorie i centrum – fra baroktiden og til slutningen af 1800-tallet.
I Berlin blev det store værk trofast fremført 130 år i træk.
– Hvem var Graum?
– Graun levede fra 1704-59. Han var i en hel menneskealder ansat som hofkapelmester i Kong Frederik d. 2.’s tjeneste. Graun har skrevet utrolig meget musik, heriblandt en del operaer, men „Der Tod Jesu“ er blevet stående som hans hovedværk.
Det knap 1½ time lange værk består af en afvekslende blanding af store korsatser med tilhørende smukke 4 stemmige koraler (salmeudsættelser), og recitativer og arier, som synges af solisterne. Musikken er i karakteren mere lyrisk og let i det end f.eks. Bachs, der er mere mørk i tonen.
Ved koncerten medvirker ialt 60 personer, heraf 50 sangere, foruden det professionelle Zimmermann Ensemble, der har specialiceret sig i at spille på gamle instrumenter.
De tre solister er Jette Rosendal, sopran, Jakob Næslund Madsen, tenor og Jacob Evald, bas. To af kirkens kor medvirker, nemlig Vor Frelsers Kirkes Ungdomskor og The United Saviour Singers på hver 25 mennesker.
På grund af omkostningerne tages der en mindre entre i kirkerne.
Henri.