Danske unge hjælper fattige jøder

Jerusalems socialarbejdere er begejstrede for ung, dansk hjælp til byens fattigeISRAEL: – De gør det, vi ikke kan gøre, siger Ofra, socialarbejder ved Jerusalem Kommune, om unge danske volontørers indsats blandt byens fattige jøder.Den danske organisation Ordet og Israel søsatte i 2004 et nyt initiativ, Yad va Lev. Det er hebraisk og betyder „hånd og hjerte“. Udfordringen har besøgt de unge danskere og kan konstatere, at det er arbejdsglæden og arbejdsfællesskabet, der springer i øjnene, samt ikke mindst den taknemmelighed, som de, der får en hjælpende hånd, giver udtryk for.
Ofra fortæller, at hun får en stor mængde positive tilbagemeldinger fra de familier og ældre, der konkret får en hjælpende hånd af unge danske.
– Fattige mennesker har typisk ikke ressourcer til andet end det mest nødvendige, så vi ser ofte, at de bor under meget kummerlige forhold.
Derfor er det en gave fra himlen for dem, når der dukker en bilfuld danske unge op og maler lejligheden på nul komma fem. De gør virkelig en forskel, og de gør det hurtigt, ler Ofra og røber, at hun ind imellem kan have svært ved at nå at finde trængte familier til de effektive danskere. Mere alvorlig understreger hun, at det, volontørerne gør, ikke ville blive gjort, hvis ikke de gjorde det.
– De gør det, vi ikke kan gøre, og de gør det godt, fastslår hun endnu engang og fortæller, at mange jøder ofte spørger, hvad disse unge mennesker fra Danmark dog laver i deres lejlighed. Hvorfor gør de det? Hvad, er de kristne?
– De gør det, fordi de vil hjælpe os jøder, det kan man tydeligt mærke, siger Ofra.

Af lyst og nød

Hele Yad va Lev arbejdet blev til, fordi det var nødvendigt – på den ene og den anden måde.
– Vi var lidt involveret i et amerikansk hjælpearbejde, som hedder Livnot (betyder at bygge), fortæller Anders Aagaard, der sammen med sin kone, Birgit, er de daglige ledere af arbejdet og ansat af Ordet og Israel. Han fortsætter:
– Vi ville gerne være et større vidnesbyrd over for den enkelte jøde ved at have vores eget arbejde. Desuden var vi i en situation, hvor der ikke var så mange danske volontører i Israel, og Ordet og Israels store, dejlige hus stod jo her og kunne bruges til meget mere. Derfor opstod idéen om vores eget hjælpearbejde.
Ifølge de kommunale israelske socialarbejdere selv blev de „helt vilde med idéen“, og dermed var konceptet sat i verden, og det skulle vise sig at være et yderst levedygtigt koncept.

På skinner

Rigtigt skub i arbejdet kom der dog først, da en bil blev købt. Det er svært at transportere maling og spartelmasse rundt i bybusser.
Men da først bilen stod i indkørslen ved Ordet og Israels hus i Jerusalem, begyndte det at gå stærkt.
– Vi har i dag otte volontører tilknyttet projektet, oplyser Anders Aagaard, der tilføjer, at der ikke på forhånd kræves det store af de unge danskere, der kunne tænke sig at være med i Yad va Lev.
– Vi forventer egentlig kun, at man er over 18 år, personlig kristen og naturligvis indstillet på at gå ind i et arbejdsfællesskab – og et bofællesskab.
Alle volontører bor i Ordet og Israels hus i Jerusalem, så den står ofte på fælles madlavning og rengøring m.m.
– Man kan sige, at vi kombinerer det kristne fællesskab med et arbejdsfællesskab, siger Anders med tanke på, at der i huset er fælles andagter og bibelstudier, ligesom man jævnligt tager på ture for at vise danske unge Bibelens land og dets folk.
Sidstnævnte er i øvrigt også et af formålene med Yad va Lev.