Kunst og kristenliv

En fredfyldt og positiv stemning – ja, næsten som at være i en kirke; sådan har mennesker, der har besøgt Galleri Munksbøl i Melby, Nordsjælland, karakteriseret stedet og dets kunst.

Jeanette Munksbøl

Jeanette Munksbøl, 47 år, som har bidraget med maleriet på forsiden af dette pinsenummer, holder fernisering af sine nye værker pinselørdag i sit galleri i Nordsjælland. Titlen på udstillingen er „Livstegn“.
Jeanette Munksbøl er gift med Erik på 25. år og har to voksne døtre og et barnebarn.
Hun blev personlig kristen som 16-årig. I de første mange år, hun malede, holdt hun sig fra de stærke, kristne symboler og ønskede først og fremmest at lave venlige, glade og poetiske naturbilleder.
Hendes billeder er stadig fyldt med positiv energi, men på grund af en krise i hendes eget liv er der nu kommet dybere aspekter og motiver ind i repertoiret.
Jeanette Munksbøl har tidligere arbejdet som grafisk designer og højskolelærer, men har de sidste 13 år levet af at male. Ud over malerierne er hun kendt for at lave forskelligartede kunstartikler som postkort, bogomslag og dekorationer. Desuden skriver hun digte og er på trapperne med en ny digtsamling samt en lyrik-cd, som udkommer samtidigt til efteråret. Hendes to tidligere digtsamlinger, „På Jorden“ og „Under Himlen“, er for længst udsolgt.

Flere skikkelser og symboler

Det er efterhånden fast tradition, at Galleri Munksbøl åbner sæsonen midt i maj. Publikumsinteresseren plejer at være overvældende; sidste år var der 130 gæster til selve ferniseringen.
Der er dukket flere skikkelser op i Munksbøls billeder, og der er masser af symbolrealisme. En del af malerierne er poetiske med mange lag og tydninger.
– Det er livet med dets forandringer, kraften i det indre liv og den åndlige dimension, som er min inspirationskilde, siger Jeanette Munksbøl.

H. C. Andersen

Jeanette Munksbøl har også haft travlt med andre projekter end sit galleri. Hun har i vinterens løb deltaget i en række store skoleprojekter – bl.a. på Helsinge Realskole, hvor hun sammen med mere end 600 elever udsmykkede skolens vægge under inspiration fra H. C. Andersens eventyr.

– At turde slippe kontrollen og overgi’ mig til Guds kraft er et tema, jeg har været meget optaget af de seneste år. Fordi det i de her år er et livstema for mig, er det på forskellig vis også blevet vinklet i flere af mine billeder, prædikener og digte. De symboler jeg bruger, er nogle andre end de gængse (ildtunger og pinseliljer), fordi kraften, vandstrømmen, lyset som drager os, gør os nysgerrige på det, som ligger foran, siger mere om, hvordan jeg oplever Helligånden i mit eget liv, siger Jeanette Munksbøl.

ofm