Lille chance for asyl til John

På 12 dage har 3000 danskere skrevet under på, at John skal have opholdstilladelseIntegrationsminister Rikke Hvilshøj har flere gange afvist, at den 18-årige John, som skal udvises fra Danmark, kan få asyl.
John, der nu opholder sig i Nordsjælland, er konverteret til kristendommen og risikerer derfor at blive slået ihjel, hvis han bliver sendt tilbage til sin fundamentalistisk muslimske familie i Syrien.
Men den danske flygtningelovgivning giver ikke mulighed for asyl, når sagen drejer sig om familiemæssige problemer. Og så er det underordnet, om ansøgeren risikerer at blive forfulgt og eventuelt dræbt. Sådan har det hidtil lydt fra Integrationsministeriet.
Rikke Hvilshøj åbner dog for en mulighed for alligevel at give asyl på grund af familiær forfølgelse, hvis forfølgelsen har en tilstrækkelig „intensiv karakter“, og hvis myndighederne i hjemlandet er vidende om overgrebene og tolererer disse.
Det har fået Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr til at kræve Johns sag genoptaget.
– Min konklusion er, at sagen på baggrund af reglerne på den ene side og Johns situation på den anden side bør tages op igen, og at John skal have opholdstilladelse i Danmark, siger han til Ritzau.

3000 underskrifter

En gruppe kristne i Nordsjælland med indremissionær Søren Skovenborg fra Græsted i spidsen vil heller ikke give op. Selv om de for nylig har kontaktet Amnesty International uden at blive stillet noget håb i sigte.
Den 10. juli mødte 450 personer op til en støtteaktion på Nordsjællands Efterskole, og siden har 315 præster, provster og biskopper skrevet under på en støtteerklæring. Og i løbet af 12 dage har 3000 andre støtter allerede sendt underskrifter til Skovenborg, som opfordrer alle til at skrive læserbreve og skrive til politikerne.
– De skal stormes fra alle kanter. Det, der sker med John, troede vi ikke var dansk, men sådan er det altså i dag, konstaterer Skovenborg.
Han har nu skrevet et åbent brev til integrationsminister Rikke Hvilshøj.
– Vi håber at kunne råbe dig op til at handle. Indtil nu har du intet gjort. Du holder dig til loven, som ikke vil tage stilling til familiemæssige trusler. Hermed handler du efter lovens bogstav, men frarøver hermed det inderste af de fleste danskeres følelse af ansvar. Vi taler om ansvaret overfor en truet dreng, som er meget integreret i det danske samfund og har et enormt netværk, skriver han blandt andet i brevet, som kan læses herunder.