Norske gymnasieelever har indsamlet 3,4 mio.

Kristne afgangselever samler ind til mission og nødhjælp i stedet for at drikke sig fuldeI Norge er der tradition for at gymnasieelever bruger deres sidste år „russ“ på at holde vilde fester og skeje ud. Men ikke på de kristne gymnasier.

Kristne norske 3.g-ere går kreative veje for at indsamle penge til missionsprojekter. Foto: KPK.

På de kristne ungdoms-uddannelser bruger eleverne det sidste år på at samle penge ind til gavn for missions- og udviklingsarbejde i udlandet. I år er indsamlingen nået op over 3,4 millioner norske kroner.
– Det synes jeg er utrolig flot. Det er et bevis på at 3.g-ere ikke bare er nogle bøller, som er optaget af sig selv, kommenterer Helga Hjetland, der er leder i fagforbundet Utdanningsforbundet.
Det kristne norske pressekontor KPK har indhentet informationer fra alle de kristne skoler og institutioner, som har samlet ind.
Nogle af skolerne har ikke særskilte projekter for afgangsklassen, men indsamlinger, som hele skolen står bag. Når disse er medregnet, er slutbeløbet nær fire millioner norske kroner.
På toppen ligger indtil nu Indremisjonsforbundets videregående skole i Hardanger, Framnes. Her har 3.g-erne indsamlet 656.000 norske kroner til Norges Samemisjon.
Men det er ventet, at de får konkurrence fra gymnasiet i Kvitsund, som for to uger siden foreløbig kunne bekræfte, at de havde indsamlet 550.000 norske kroner. Det endelige beløb vil helt sikkert være højere end dette.
– En sådan idealisme vil få noget af en betydning senere i livet for disse 3.g-ere. Det er godt for de unge og godt for samfundet, at ikke alle tænker, at de materielle goder udelukkende skal komme os selv til gode, siger Hjetland.
-Det er vigtigt for afgangseleverne, at de kan se, at indsamlingerne nytter.

Stor kreativitet

Af de indsamlede midler er det Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), der får den største portion. Eleverne på NLMs egne skoler har indsamlet i alt 2,7 millioner kroner til organisationens forskellige projekter. Dertil kommer penge, som er samlet ind på skoler, som NLM ejer i fællesskab med andre.
– For mig er det en gåde, hvordan elevene formår at samle så meget ind, siger kontorfuldmægtig Kristi Omvik fra Lundeneset videregående skole i Ølen. Her har 40 elever indsamlet 364.000 kroner. Budgettet var på 250.000.
– Der har været mange forskellige arrangementer, blandt andet nat-cup og turnéer, fortsætter Omvik.
Ved Tryggheim videregående skole på Nærbø slog de sidste års rekord med 192.000 kroner, og oversteg budgettet med 162.000. Slutbeløbet blev 512.000.
– 3.g-erne på Sygna i Balestrand har i år indsamlet 377.000 til et projekt i Bolivia. De har vist stor kreativitet, når det gælder virkemidler for at få pengene ind, siger administrationssekretær Kjell Mjelstad til KPK.