Norske virksomheder betaler ægteskabs-kurser

– Virksomhedsledere ved, hvilke konsekvenser problemer på hjemmefronten kan få, siger Anders Mathias Larsen, der leder et nyt koncept for ægteskabsrådgivning i NorgeFlere og flere norske virksomheder ønsker at spendere et ægteskabskursus på deres ansatte. – Jeg tror, flere har forstået, at skilsmisser er et af vore største sundhedsproblemer, siger projektleder Anders Mathias Larsen.

– Skilsmisser er et af vore største folkesundhedsproblemer, siger Anders Mathias Larsen, der leder det norske koncept Level, der driver ægteskabs-kurser specielt for virksomheder.

Konceptet Level, som Anders Mathias Larsen er leder for, er et samarbejde mellem den sydnorske Kvinesdal kommune, familieværnskontoret, den videregående skole og Den norske kirke.
– Det er et system, vi har bygget op selv. Vi tilbyder seks forskellige ægteskabskurser, blandt andet for par i „etableringsfasen“ og for dem, som har lidt for travlt i samlivet, oplyser Larsen.
Tinfoss Jernverk i Kvinesdal er en af virksomhederne, som Level har været inde i. Ti af de 230 ansatte, de fleste mænd, skal deltage på Level-kurset i efteråret.
– De ansatte betaler en lille smule selv. Kurserne er åbne for alle, men virksomheden har fået en speciel invitation, oplyser Larsen.

Virksomheder
tog selv kontakt

Daglig leder af Samlivssenteret ved Modum Bad, Trine Gjermundbo, oplyser, at centeret har oplevet en stigende interesse for ægteskabskurser for virksomheder på det sidste.
– Samlivssenteret arrangerer ikke så mange ægteskabskurser selv, vi arbejder mere med certificering og kurser for ledere. Men i løbet af de sidste par år har vi haft seks-syv kurser for lokale virksomheder, blandt andet dele af Kongsberg Gruppen og Shell. I de allerfleste tilfælde er det virksomhederne, som har taget kontakt til os og ønsket, at vi holder kurser for deres ansatte, siger Gjermundbo til KPK.
Centeret har gennem flere år også arrangeret kurser for Forsvaret.
– Ægteskabskurser for virksomheder er noget, vi vil blive ved med. Vi kommer nok også til at markedsføre det mere fremover, fortæller Gjermundbo.
Samlivssenteret har rettighederne på de såkaldte PREP-kurser i Skandinavien, et forskningsbaseret ægteskabsprogram. Anders Mathias Larsen og Level har et tilsvarende kursus med i sit oplæg.

Skilsmisser er et
folkesundheds-problem

Larsen tror, Level har mødt et behov, der er i tiden. I dag er det «tilladt» at snakke om samliv også udenfor den private sfære.
– Skilsmisser er et af vore største folkesundhedsproblemer. Det mener virksomhedslederne også. De har højere sygefravær og ved, hvilke konsekvenser problemer på hjemmefronten kan få, siger Larsen.
Teamet bag foregangsprojektet Level arbejder nu med at sprede konceptet til andre kommuner i det sydvestlige Norge.
– Det, der sker nu, er meget spændende. At gøre sådan noget i samarbejde med det offentlige tror jeg, var utænkeligt for 5-10 år siden. Det er netop dette samarbejde, jeg tror, er en nøgle til at forstå, hvorfor det har slået så godt an i vores kommune, slutter Anders Mathias Larsen.