Leder af Dialogcentret: – Da Vinci rokker ikke ved kristendom

Verdens bedst sælgende roman nogensinde bygger på fup og gamle myter, som er lette at pille fra hinanden, men den udfordrer kirkens måde at forkynde det kristne budskab på, siger Jens Linderoth fra Dialogcentret i ÅrhusDan Browns meget omtalte kriminalroman, Da Vinci Mysteriet, er foreløbig solgt i langt over 30 millioner eksemplarer over hele verden. Alene i Danmark har flere end 220.000 sikret sig en kopi af bogen.Lederen af Dialogcentret i Århus, Jens Linderoth, foretog selv en uvidenskabelig undersøgelse kort efter, bogen var udkommet på dansk. Hver gang han kørte med tog, gik han en tur gennem vognene og noterede sig, at over halvdelen af de passagerer, der fordrev rejsetiden med en bog, sad med Da Vinci Mysteriet.
– Og det er bestemt en god kriminalroman, som fastholder læseren fra første side. Man kan næsten ikke lægge den fra sig igen, før den er læst , fastslog Linderoth i sidste uge ved et velbesøgt sognemøde i Kristkirken i Kolding.

Fakta er løgn

Alligevel er det ikke bogens litterære kvaliteter, der er skyld i den store udbredelse, hævder han. Det er derimod bogens påstand om, at den indeholder en længe skjult hemmelighed, som er en bombe under kristendommen.
– Dan Brown indleder bogen med en halv side, som han hævder er rene fakta. Her hævder han, at alle de dokumenter og beskrivelser, der findes i bogen, er korrekte. Problemet er, at det ikke er sandt. Det er løgn, som let kan tilbagevises, fastslog Jens Linderoth.
Bogen hævder blandt andet, at Jesus ikke blev betragtet som Guds søn i den tidligste kirke, men at det først blev afgjort ved en afstemning ved kirkemødet i Nikæa i år 325. Det hævdes, at Jesus giftede sig med Maria Magdalene og fik et barn, som blev forfader til den europæiske kongeslægt Merovingerne, samt en masse andre påstande. Alt sammen hemmeligheder, som har været bevaret af den katolske kirke og et hemmeligt broderskab gennem århundreder, hævder bogen.
– Alt sammen noget, som let kan tilbagevises, for der er ikke skyggen af sandhed i nogen af påstandene, fastslår han.
– Men det taler stærkt til rigtig mange religiøst søgende mennesker i dag. Fordi det gør op med alle dogmerne og i stedet præsenterer en religiøsitet, hvor man ved langsomt at lære hemmelighederne at kende kan finde guddommen i sig selv.
På Dialogcentret arbejder Jens Linderoth til daglig med at være et kristent modspil til tidens store nyreligiøse søgning.
– Den religiøse forståelse, der findes i Da Vinci Mysteriet, minder om den tankegang, der ligger bag visse former for religiøst inspireret alternativ behandling, siger han.
– Der behandles ud fra en forestilling om, at patienten har det guddommelige, det helbredende i sig. Det skal bare findes frem, forklarer han.

Udfordrer forkyndelsen

I modsætning til mange præster og kirkeledere opfordrer Jens Linderoth flere kristne til at læse bogen. Ikke for at sætte troen på prøve, men for at finde ud af, hvad det er religiøse mennesker søger i dag.
– Jeg ser ikke Da Vinci Mysteriet som den bombe under kristendommen, som den hævder at være. Langt fra. Men jeg ser den som en udfordring af den måde, vi forkynder det kristne budskab på.
– I alle hjørner af det kirkelige landskab går vi for højt op i at dyrke vores små kirkelige og teologiske specialiteter i stedet for at koncentrere os om at forkynde kernen.
– Kirken må forkynde, at kristendommen er noget fundamentalt anderledes end den nyreligiøse tænkning, der findes i Da Vinci Mysteriet. Vi må forklare, hvad det er, vi lever af. At vi har Guds nåde.
Jens Linderoth mener, at sekulariseringen af det danske samfund betyder, at de fleste mennesker så godt som intet ved om kristendommen.
– Derfor mangler mennesker i høj grad kritisk sans i deres religiøse søgning, siger han.
– Danmark er et kristent land, og det vil det være nogen tid endnu. Men om 30 år tror jeg, det er forbi. Og det er ikke islam, der har fået overtaget. Det er derimod en blandingsreligion, som begynder med en kirke, der har plads til folk som Thorkild Grosbøll, der ikke tror på Gud, og Steen Ribers, som har fået lov at blive i folkekirken, selv om han åbent bekender, at han tror på reinkarnation.