250 nye kirker på 10 år

I Norge er der etableret 250 nye kristne menigheder på blot 10 år, viser en ny statistik over norsk kirkevækst. En stor del af de nye kirker startes af indvandrereI Norge er der i årene 1996 til 2005 startet omkring 250 nye menigheder. Det er næsten dobbelt så mange som de foregående ti år. Det viser en ny statistik fra DAWN, der er en international organisation for kirkevækst.

– Både statskirken og frikirkerne har en vigtig plads i samfundet, sagde stortingsformand Torbjørn Jagland (t.h.), da Sten Sørensen fra DAWN overrakte ham en ny bog om kirkevækst

Organisationen DAWN (Discipling A Whole Nation) er netop kommet med en ny opgørelse over antallet af nye menigheder i Norge. Siden 1996 er der etableret omkring 250 nye kirker. Oprindeligt havde organisationen været mere optimistisk og sat en målsætning på 500 nye menigheder. Alligevel er der dog udbredt glæde over resultatet.
– Jeg må sige, vi er tilfredse med dette antal, selv om vi kunne ønske, vi havde nået målet. Men vi ser optimistisk på fremtiden, siger Sten Sørensen, leder af DAWN i Norge.

Også nye menigheder i den norske statskirke

DAWN er et tværkirkeligt netværk, som har som mål at opmuntre til at etablere nye menigheder og kortlægge kristen deltagelse i samfundet.
Organisationen påpeger, at der på tværs af de forskellige kirkesamfund og organisationer, som udgør DAWN, er et voksende engagement for at etablere nye kirker.
– Også indenfor lutherske sammenhænge i Den Norske Kirke ser vi mere af denne tankegang. Det Norske Misjonsselskaps strategi er at starte menigheder indenfor den kirkelige struktur. Normisjon etablerede Norkirken i Bergen for nylig, en menighed som også fik opbakning af biskop Ole D. Hagesæther. Til sidst har vi Misjonssambandet, som starter flere nye menigheder. Den seneste er Tremorkirken lidt udenfor Bergen, oplyser Øivind Augland, der er medlem af arbejdsudvalget i DAWN og frikirkepræst.

Flere indvandrere starter nye kirker

Komitémedlem Magnar Mæland, der til daglig er generalsekretær i Baptistsamfundet, oplyser, at mange af menighederne, som ser dagens lys i dag, bliver etableret af indvandrere:
– Flertallet af indvandrere, som kommer til Norge, har faktisk en kristen kulturbaggrund. Nogle af dem bliver integreret i eksisterende menigheder, mens andre etablerer egne fællesskaber, siger Mæland.

Giver politikerne ny bog om kirkevækst

I sidste uge forærede DAWN sin nye bog „Kirkens udfordring“, til medlemmer af Norges regering og storting.
– Jeg håber, den kan viske den gale opfattelse væk om, at kristenfolket i Norge er en minoritet, siger Sten Sørensen.
Formanden for det norske storting, Torbjørn Jagland, udtrykte umiddelbart en glæde over at modtage bogen.
– Det er på høje tid, at bogen kom. Den viser, at både statskirken og frikirkerne har en vigtig plads i samfundet, sagde Torbjørn Jagland.