Skovsgaard ny biskop på Lolland-Falster

„Kirken skal ikke tale tiden efter munden“ mener hanLolland-Falster må vænne sig til en noget anden biskop, eftersom den venlige og humoristiske Gellerupprovst Steen Skovsgaard fredag vandt kampen om bispesædet.I første valgrunde, hvor fire kandidater deltog, fik Steen Skovsgaard 41 procent af stemmerne. Ved anden runde, hvor han dystede mod sognepræst Helge Baden Nielsen fik Steen Skovsgaard en ganske overbevisende sejr: 402 af 643 mulige stemmer.
Det betyder, at provsten fra Gellerup i det vestlige Århus til september bliver indsat som biskop i Maribo Domkirke og dermed afløser biskop Holger Jepsen, der går på pension.

Steen Skovsgaard

Bisp med følelser

Kort efter at resultatet blev offentliggjort i fredags, fanger Udfordringen ham på mobilen:
– Jeg var overvældet over resultatet. Og jeg er glad for, at det var temmelig overbevisende. Jeg er taknemmelig og ydmyg overfor opgaven. Der er mange følelser, der vælder op.
Hvorfor tror du, at du vandt?
– Dels er der nok mange, som ønsker det, som jeg står for: en tværkirkelig kandidat, som kommer udefra og vil noget nyt. Og så har jeg også haft en god gruppe i ryggen, som har støttet og bakket op.
Hvad vil du gøre anderledes som biskop?
– Jeg vil prøve at gøre det, som jeg er bedst til: at skabe og formidle samarbejde på tværs, fortæller han, inden Radioavisen fortsætter spørgsmålsrækken til den efterspurgte sejrsherre.

Populær biskop

Efter den store dag begynder lykønskningerne at rulle ind. Og da Udfordringen igen snakker med ham, tre dage efter al virakken, læser han over 100 hilsner, som er kommet ind på hans email siden i fredags:
– Ræset er ikke helt overstået, men jeg er da nogenlunde landet. Da jeg i søndags fortalte på prædikestolen, at jeg skulle være biskop, tænkte jeg: Er det egentlig rigtigt det, du siger? Det er stadig noget uvirkeligt, indrømmer Steen Skovsgaard.
Det bliver nu også vemodigt for den 52-årige præst at skulle forlade Gellerup og flytte til Lolland-Falster:
– Det er ikke helt gået op for mig endnu, at jeg skal forlade Gellerup. Det bliver vemodigt at skulle forlade det. Jeg er helt afklaret med, at det er det rigtige, jeg gør. Jeg vil sige Gud og menigheden tak for de 26 år, jeg har haft.
Præsten fortæller, at han er glad for, at det nu endeligt er overstået efter en meget lang og hård valgkamp, som varede over et år.
– Det er lang tid at være i fokus og ikke vide, om man er købt eller solgt.
Tonen blev til sidst skærpet:
– Jeg blev kørt over på højrefløjen, hvor jeg slet ikke kan genkende mig selv. Jeg har det skidt med alle de begreber. Hele mit virke har jo alle årene været karakteriseret ved, at det har været vigtigt for mig, at kirken skal være en kirke for alle. Ikke bare for en bestemt samfundsgruppe.
Han gør opmærksom på, at hans kampagnegruppe netop er tværkirkelig: Fra grundtvigsk, til kirkeligt centrum, til Indre Mission og Luthersk Mission.
– Mere tværkirkelig praksis kan man næsten ikke forestille sig.

Udfordringer til kirken

Steen Skovsgaard vil gerne som biskop bidrage med nytænkning på en række områder:
– Jeg vil gerne prøve nogle ting af i gudstjenesten. Jeg er ikke modstander af nye salmer eller at man arbejder med liturgien. Det skal bare være ordentligt, ikke pjat. Og så synes jeg også, at man skal bruge fantasien til at få forkyndt og fortalt det, som kirken er sat til: At få formidlet Guds kærlighed. Vi skal tale ind i tiden. Og ikke tale tiden efter munden, lyder det i klare vendinger fra biskoppen.
Den kommende biskop fra Gellerup vil også besøge hvert sogn i stiftet hvert tredje år:
– Jeg vil ud og se, hvordan det er, og tage eventuelle problemer i opløbet. Hvis der eksempelvis er steder, hvor man ikke trives, så vil jeg gerne gå ind og se, om jeg kan hjælpe.
Er der noget, som du synes, at folkekirken skal gøre anderledes?
– Folkekirken mangler en innovationsafdeling. Udvikling skal i centrum. Alle de ideer, som præster har rundt omkring, skal samles og formidles videre til inspiration for andre. Det må kunne lade sig gøre.
Noget andet, som Steen Skovsgaard vil tilføre folkekirken er en teologisk tænketank, som skal samle forskellige kirkelige retninger, gode teologer og oplyste lægfolk til at diskutere aktuelle emner: Vielse af homofile og Grosbøll for eksempel. Og særligt i den meget aktuelle sag om Grosbøll er en teologisk tænketank et godt mødested:
– Grosbøll-sagen er ulykkelig, fordi der er stor tvivl om, hvad det er, manden mener. Og så kunne det være godt med en åben drøftelse i en tænketank.

Steen Skovsgaard foran sin elskede kirke i Gellerup Sogn i Århus. En kirke, som han forlader til september for at blive biskop på Lolland-Falster.
En dreng

Steen Skovsgaard fortalte en journalist fra et dagblad på Lolland-Falster, at han kyssede sin kone og ringede til sin mor, da sejren var i hus. Artiklen i selv samme blad fik følgende overskrift: „Hej mor, jeg er blevet biskop“.
– Men du må ikke skrive, at jeg er mors dreng.
Udfordringen lovede at pakke det pænt ind. Det er hermed gjort. Men Steen Skovsgaard vedgår, at han kan nikke genkendende til, at han er lidt drenget og et venligt og humoristisk væsen.
– Om jeg bliver en særpræget biskop? Det kan da godt være.
Samtalen afbrydes af et gennemtrængende grin. Da han igen er klar i røret, fortæller han, at hans rektor fra Pastoralseminariet, Gerhard Pedersen, har sagt til ham: Steen, du skal simpelthen bare være dig selv og blive ved med at være det.
– Det synes jeg egentlig også, er det letteste. Jeg skal ikke lave mig selv om, jeg skal vel bare være den, jeg er. Men det er klart, at jeg har en meget stor respekt for embedet og for den position, embedet giver. Og derfor er jeg også meget ydmyg overfor stillingen.
Er denne stilling sidste stop i karrieren?
– Det må det være. Men jeg har en drøm om, at jeg med Guds hjælp må blive en god biskop til glæde og velsignelse for stiftet dernede. Det håber jeg bare nogenlunde at kunne leve op til.


Artiklen fortsætter efter annoncen: