Relevante gudstjenester for unge

Per Ramsdal, præst i Brorsons ungdomskirke, har samlet sine erfaringer med at lave ungdomsgudstjenester i bogen UngdomskirkeBogen Ungdomskirke er et flot lille idékatalog til kirker og menigheder, som ønsker at lave gudstjenester for og med unge. Og parolen er: Det skal ikke være kedeligt! Baggrunden for bogen er, at Per Ramsdal (bogens forfatter) og Brorsons Kirken siden 1998 har huset såkaldte ungdomsgudstjenester. Og derigennem har samlet sig en bunke erfaringer i at bryde med den velkendte orden (liturgi) fra højmesser og ændre ordenen til en stil og et sprog, som de unge kan forstå.
Og det går ikke stille an!

Utraditionelle ideer

Hvad siger du til en rock-gudstjeneste, hvor præludiet er et nummer af CV Jørgensen, og hvor salmesang er erstattet af en noget nyere musik?
Eller hvad med en freestyle-gudstjeneste, hvor der er nogen, der rapper, og det meste af liturgien bliver formidlet via SMS?
Og endelig: Hvis du var præst, hvad ville du sige til at ansætte en kaospilot til at udvikle nye aktiviteter og gudstjenester til kirken, og hvor du alene skulle stå for det åndelige?
Ja, jeg er faktisk ikke i stand til at beskrive de mange utraditionelle ideer på så kort plads, som der er her. Men læs bogen – og bliv overrasket.

Hvor er menigheden?

Men inden du springer ud og køber bogen, er der lige et par ting, du skal vide.
„Ungdomskirke“ har øjensynligt helt glemt menighedslivet. I en kort passus forsvarer Per Ramsdal sig med, at Brorsons Kirken er en zapper-kirke (altså en kirke for unge, som flakker omkring uden noget fast åndeligt ståsted). Og derfor ville det ikke være naturligt at levne plads til aktiviteter for den faste kerne, fordi den ganske enkelt ikke eksisterer.
Min påstand er imidlertid, at den faste kerne eksisterer i Brorsons Kirken (i bl.a. den frivillige stab, som præsten roser til skyerne). Og hvorfor vil han ikke hjælpe dem i deres trosliv ved at give dem nogle særlige oplevelser, fordi de er en del af kirken?

Så husk den!

Jeg tror, det kan være ganske afgørende, at der bliver startet cellegrupper for dem, som ser sig selv som en del af kirken. For mon ikke Ramsdal har glemt, at hjertet i kirken er fællesskabet med hinanden og med Gud? Og ikke kun en masse flotte og spektakulære events?
Og nu må du gerne købe bogen. Men glem ikke menighedslivet. Bogen er kun et idekatalog. Den skal ikke følges slavisk. For Guds skyld.

Per Ramsdal:
Ungdomskirke
128 sider • 178 kr.
Unitas