Julefred og nye opdagelser

Det er sådan lidt af et paradoks, at man taler om julefred, når man så koncentreret samler al godt og livskraftigt stress i december måned.
Mange kender de evangeliske tekster om Jesu fødsel og glæder sig over dem. Præsterne gør meget ud af at prædike godt over dem, således mennesker går hjem fra kirke med endnu en vinkel på det glædelige budskab.
Her er lidt til den, der måske i juledagene finder en time til sig selv på et fredfyldt sted – en time uden afbrydelser af telefon, tv, besøg eller andet distraherende.
På nogle retræter (en kristen disciplin, hvor man trækker sig tilbage i stilhed fra hverdagens larm og krav – oftest på et kloster) bruger man en meditationsform, som har rod i ignatiansk spiritualitet. Kort kan fortælles om :
Nu tror nogle, når man nævner ordet meditation, at så er man godt i gang med yoga og hinduisme, guruer med langt skæg og røgelsespinde.
Det her er en ren kristen meditation, hvor man beder Fader, Søn og Helligånden om at være tilstede.
Man starter med at bede om, hvilken af teksterne fra Mattæus kap. 1 og 2, Lukas kap. 1 og 2 eller Johannes kap. 1 man nu vil vælge at meditere på.
Derpå sætter eller lægger man sig, således man kan slappe af og befinde sig i samme stilling ca. 1 time.
Når man er faldet til ro og vejrtrækningen er blevet rolig og regelmæssig, beder man om, at Helligånden vil åbne ens indre for Ordet og lede én ind i meditationen og bønnen.
Derpå læser man det afsnit, man nu har valgt, flere gange, og man lader det synke dybt ned i en. Man forsøger at huske hændelsesforløbet, hovedpersonerne og evt. nøgleord. Luk øjnene og forsøg at få et samlet billede af, hvad der sker.
Lev dig meditativt ind i begivenheden, så at du selv bliver en del af de tilstedeværende ”tilskuere”. Lyt til stemmeføringen, se ansigtsudtrykkene, fornem atmosfæren. Lad scenen vokse omkring dig.
Vær åben overfor, hvilken del af teksten Helligånden på en særlig måde vil vise dig. Det er vigtigt at give denne del rimelig god tid, sådan man først går videre, når man oplever, man skal det.
Tak for, at han, som er julens midtpunkt, nu er hos dig i dit ”lønkammer”. Samtal fortroligt med ham og med din himmelske far om de tanker, meditationen har givet dig. Hvad har du set hos tekstens personer og i selve hændelsesforløbet?
Hvad har du set hos dig selv?
Lad bønnen flyde frit og ucensureret fra dit hjerte til Guds hjerte.
Søg endnu dybere stilhed. Tilbed Jesus, han som omslutter dig på alle måder og elsker dig dybere end alle ord.
Udbyttet af sådan en meditation kan være meget forskellig fra person til person, fra gang til gang, fra tekst til tekst. Det er i alt fald en stor oplevelse, at lade Helligånden give en nogle livgivende impulser fra en bibelsk tekst. Det er til stor glæde og opbyggelse – og så er det uden andre menneskers medvirken!
Selvfølgelig kan man opleve livgivende impulser fra en bibelsk tekst på andre måder end ovenstående, men vov alligevel nogle forsøg.

Med ønsket om
en fredfyldt jul!