Nazi-lukket synagoge bliver til jøde-museum

Synagogen i Calmeyergaten i Oslo blev under Anden Verdenskrig lukket af de tyske nazister. Nu bliver den til et museum, hvor norske jøder vil fortælle deres historieNORGE – Oslo er på vej til at få et nyt museum, der skal fortælle de norske jøders historie. Museet bliver indrettet i en tidligere synagoge, der blev lukket af nazisterne i 1942.

– Vi vil vise, hvordan det er at være en minoritet, og det ved vi en god del om, siger Sidsel Levin. Hun er stærkt engageret i at etablere det nye jødiske museum i Oslo

– Det vil blive et levende mødested, et kultur- og kompetencecenter, hvor det jødiske miljø selv skal fortælle om dets egen historie i Norge.
Det er Sidsel Levin, som siger dette. Hun er en af flere, som er stærkt engageret i at etablere et jødisk museum i Oslo. Museet skal holde til i den forhenværende synagoge i Calmeyergaten.
Det er et omfattende restaureringsarbejde, som er i gang. To personer er ansat, og flere frivillige er engageret, både når det gælder historiske og religionshistoriske forhold, såvel som til det praktiske arbejde
Levin fortæller, at åbningen af museet og permanentudstillingen er afhængig af økonomien. I 2005 fik de 400.000 i statslige midler, mens der for 2006 er søgt om 1,4 millioner kroner. Oslo kommune har foreslået 800.000 i driftsmidler til museet for næste år. Også Norsk Kulturråd har bevilget midler til etablering og rehabilitering.

Lukket i 1942

Synagogen i Calmeyergaten var i brug indtil 1942, da de nazistiske myndigheder lukkede den og deporterede 19 af de 28 jøder, som boede i lejlighederne. Alle 19 blev dræbt.
Mens der i 1942 var omkring 2200 jøder i Norge, er tallet i dag ca. 1300. Godt 800 er tilsluttet Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, mens Det Mosaiske Trossamfund i Trondheim har omkring 200 medlemmer. I Trondheim er der allerede etableret et museum.
Sidsel Levin siger, at de regner med åbning af museet i slutningen af 2006.
– Hvad vil I fortælle de besøgende?
– Ud over at omtale den jødiske indvandringshistorie ønsker museet at præsentere jødisk kultur og traditioner, og hvordan det er at leve som jødisk minoritet i et majoritetssamfund. Aller mest skal vi fokusere på „det levende jødiske liv“ fra tidligere tider og helt frem til i dag. Kulturarrangementer bliver en del af virksomheden. Målgruppen er først og fremmest storsamfundet, og skoleelever er særligt vigtige. Også børnehavebørn kan vi tænke os at invitere og vise en minoritetskultur som den jødiske, siger Sidsel Levin. Hun mener, de er nødt til at slå benene væk under myter og fordomme. Museet bliver også vigtigt for den jødiske minoritet.

Vil dokumentere

– Har I modtaget mange genstande?
– Ja, mange forskellige ting som idrætsmedaljer og gamle dokumenter såvel som fotografier og religiøse genstande. Og vi håber at modtage mere efterhånden. Alt vil blive brugt til at dokumentere jødisk liv og historie. At vise, hvordan det er at være en minoritet, ved vi en god del om, siger Sidsel Levin.