Lille æstetisk perle

Sange fra markvejen byder på sange og salmer – flere af dem med noder – og fornemme sort-hvide tegninger i et lækkert design – en oplagt gavebogDer er både noget for sanserne og intellektet, når man „indtager“ Michael Nielsens Sange fra markvejen.De ligefremme og mundrette salmer og sange er på såvel rigsdansk som vestjysk (Nielsens tidligste modersmål). „A præst wår lidt tør i si snak“.
For dem, der ikke taler jysk, gælder det såmænd om blot at tygge lidt godt på de mange dejlige ord, så er de forståelige også for ø-folket.
Sange med jysk lune svøbt i en djærv humor og salmer i traditionel dansk salmetradition foruden en række digte eller fortællende vers – det er bogens indhold. Og det i bedste grundtvigianske stil, hvor folkelighed og kristendom går net sammen. Når man har læst/sunget et par salmer, længes man efter noget lettere stof såsom et naturglimt i Sneppe-sangen og omvendt. Så det er en ganske god idé med denne blandede bolsje-form.
Salmerne er særdeles fine, vedkommende og meget Kristus-centrerede. Først og fremmest om den opstandne, sejrrige og levende Kristus. De handler om essentielle ting som opstandelsen, livet, døden, evigheden, frelsen, nadveren med videre. (Dansk) natur forbindes med troen på fineste måde i ‘Vi sidder bag lukkede døre’, ‘Som markens liljer’ og ‘Spurven er grålig i fuglenes hær’: „Kristus har åbnet opstandelsens dør/ skænker os englenes sæde/ spur-venes gud er den samme som før/ gråd skal forvandles til glæde.“
Meget fornemme sort-hvid tegninger af Preben Winther og sangbare melodier underlagt en fuldt udskreven nodesats af diverse gedigne komponister som Erling Lindgren, Poul Christian Balslev, Karin Vium m.fl. gør pludselig publikationen til en mangefacetteret lille æstetisk perle. Dette kombineret med et lækkert design fra Aros bevirker, at bogen ikke mindst er velegnet som gave.

Michael Nielsen
Sange fra markvejen
72 sider • 158 kr. • Aros