Pinsevækkelsen fejrer 100 år

Pinsebevægelsen vil fejre 100 års jubilæum i 2006. Det, der begyndte som en spontan vækkelse i Los Angeles i 1906, er blevet den hurtigst voksende kristne bevægelseDet begyndte som spontane vækkelser på et pigehjem i Indien, blandt minearbejdere i Wales og hos afro-amerikanere i USA.

Den norske metodistpræst T.B. Barratt bragte i 1907 pinsevækkelsen til Danmark

For 100 år siden brød en vækkelse løs i menigheden Apostolic Faith Mission i Azuza Street i Los Angeles. De mange vækkelser har siden løbet op igennem det tyvende århundrede som en skovbrand. I dag tæller Pinsebevægelsen med alle sine fraktioner op mod 650 millioner medlemmer. Flest medlemmer har bevægelsen på den sydlige halvkugle, i Sydøstasien, Afrika og Sydamerika.
Vækkelsen spreder sig til Skandinavien gennem den norske metodistpræst T.B. Barratt. Han aflægger sit første besøg København i 1907 og prædiker indenfor etablerede kirkesamfund.
Den danske skuespillerinde Anna Larssen bliver grebet af vækkelsen under T.B. Barratts andet besøg i 1908 og opsiger kort efter sin kontrakt med Dagmarteatret, modstår et fristende tilbud fra Det Kongelige Teater og bliver prædikant.
Anna Larssen bliver gift med KFUM-sekretær Sigurd Bjørner, og ægteparret holder talrige møder i kirker og missionshuse landet over.
Pinsebevægelsen havde også spredt sig til Sverige, og her besøger det danske ægtepar Bjørner Pinsebevægelsens sommerstævne i 1919 og bliver døbt som voksne. Det lukker mulighederne for at prædike i kirker og missionshuse i Danmark, men andre muligheder åbner sig.
2000 i Fælledparken
Bjørners rejser rundt i landet med deres ”Evangelievognen” og holder vækkelsesmøder i et medbragt telt. En dag i 1920 gør Bjørners holdt ved Fælledparken i København og samler op til 2000 mennesker på et enkelt møde. Mange bliver kristne, og der er småt med plads til en kirke i lejede lokaler.
Ægteparret Bjørner får lov til at opføre en midlertidig kirke med plads til 800 mennesker i 1922 – på det sted, hvor teltet havde stået. Evangeliehuset bliver den første pinsekirke i Danmark.
I dag tæller Pinsebevægelsen i Danmark ca. 5500 medlemmer. I 1924 delte bevægelsen sig i to, og med inspiration fra England blev Apostolsk Kirke dannet. Apostolsk Kirke har i dag ca. 3500 medlemmer.
De senere år har de to bevægelser nærmet sig hinanden og samarbejder blandt andet i FrikirkeNet – et netværk af danske frikirker, som blev startet i november 2004.
fra frikirkenet.dk